ERZURUM Atatürk Üniversitesi'nde konferans veren Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, "1954 yılında Sovyetler Birliği'nde Sovyet Halkları Ansiklopedisi yayınladığında, Ahıska Türkleri, Ahıska'da yaşayan bir nüfus olarak gösterilmiştir. Yani 1944'teki sürgün yazılı kaynaklara sistemli bir şekilde geçirilmedi" dedi.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon'da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri tarafından 'Ahıska Türkleri: Bir vatan ve hukuk mücadelesi' konulu konferans düzenlendi. Konferansa, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı ve DATÜB Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ömer İrfan Kührevioğlu, İİBF Dekanı Prof.Dr. Suphi Orhan, öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
DATÜB Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, konferansta yaptığı konuşmada, Ahıska Türklerinin 1944 yılında hayvanların taşındığı nakil vagonlarıyla 45 günlük yolculukla Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a sürgün edildiklerini söyledi. Ahıska Türklerinin toplama kamplarında 10 yıl tutulduğunu anlatan Prof. Dr. İlyas Doğan, bir bölüm Türk'ün kampta hastalık ve açlıktan hayata veda ettiğini söyledi. Sovyet Halk Ansiklopedisi'nde bu sürgüne yer verilmediğine dikkati çeken Prof. Dr. Doğan, "1954 yılında Sovyetler Birliğinde Sovyet Halkları Ansiklopedisi yayınladığında, Ahıska Türkleri, Ahıska'da yaşayan bir nüfus olarak gösterilmiştir. Yani 1944'teki sürgün yazılı kaynaklara sistemli bir şekilde geçirilmedi. Ahıska Türklerinin topluca yer değiştirdikleri dünyanın pek dikkatini çekmedi. Doğrusunu isterseniz, Türkiye Cumhuriyeti'nin bilmediğini düşünmüyorum ama o zamanki konjonktür Türkiye'ye bu konuda çok fazla hareket alanı vememekteydi" diye konuştu.