DİYARBAKIR Dicle Üniversitesi'nin düzenlediği 'Siyasal iletişim demokrasi ve yeni süreçler' konulu sempozyumda konuşan Prof. Dr. Aysel Aziz, sosyal medyayı iyi kullanan Z gençliğini siyasal aktör olarak nitelendirdi. Gezi Parkı olaylarında ortaya çıkan siyasal aktörün çok hızlı bir şekilde yorum ve paylaşımlarda bulunduğunu belirten Prof.Dr. Aziz, " Z gençliği dediğimiz verilen mesajı anında alıp hemen yorumlayıp anında dağıtan, hatta farklı, farklı dağıtan bir siyasal aktör gücü var" dedi.
Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin düzenlediği 'Siyasal iletişim demokrasi ve yeni süreçler' başlıklı uluslararası sempozyum başladı. Sempozyumun açılışına Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Eyigün ile çok sayıda akdemiysen ve öğretim görevlisi katıldı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aysel Aziz, 'siyasal iletişimin gereği ve önemi' konulu sunum yaptı. Sosyal medyada siyasal iletişime dikkat çeken Prof.Dr. Aziz ,şöyle konuştu:
"Gezi olaylarında bu yeni siyasal aktör ortaya çıktı. Bu yeni siyasal aktör aslında bu klasik tanımlamalara geldiğimiz sivil itaatsizlik olarak algılayabiliriz. Kendi hak ve özgürlükleri çerçevesinde şiddette başvurmadan, o istekleri yerine getiren bir eylem planı gibi oluyor. Mesela Cumartesi Anneleri bir sivil itaatsizlik örneğidir. Bu Taksim Gezi Parkı olaylarında siyasal aktör olarak ortaya çıkan sivil itaatsizlik aktörüdür. Bunların kullandığı medya ise yeni medyadır. Yeni medya yani sosyal medya dediğimiz teknolojik gelişme, yeni bir siyasal aktör ortaya çıkardı. Kimsenin şimdiye kadar düşünmediği ve karşılaşmadığı bir olay siyasal aktörlerin kullandığı dil çok farklı olsaydı, belki sivil itaatsizlik orada öyle kalabilirdi, şiddete dönüşmeyebilirdi. Günümüzde tüm siyasal aktörlerin programlar ve ideolojilerini, benimsetmek için bir eylem değişikliğine sokabilmesi için bu siyasal iletişimin gelişen boyutuna son derece dikkat etmeleri gerekiyor. En ufak bir hata, en ufak bir farklı bakış açısı veya acaba bu mu, o mu anlamına gelecek ifadeler farklı bir sonuç doğurabiliyor. Çünkü artık karşımızda yeni siyasal aktör dediğimiz, Z gençliği dediğimiz verilen mesajı anında alıp hemen yorumlayıp anında dağıtan hatta farklı, farklı dağıtan bir siyasal aktör gücü var."
KONUŞMALARA DİKKAT EDİLMELİ
Prof.Dr. Aysel Aziz, bazı siyasal aktörlerin 'ben onu demek istememiştim, yanlış anlaşıldım' gibi ifadelerinin artık hoşgörüyle karşılanladığını söyledi. Aziz, "Geçen hafta Başbakan'ın Diyarbakır'daki söyleminde af olayının genel afla birleştirilen ve öyle bir yoruma getirildi biliyorsunuz. Daha sonra arkasında hatta ben dinlerken bile 'A öyle bir şey mi var' bunu ben dinlerken ben bile öyle sandım. Başbakan'ın ağzından çıkan her sözü biz hemen alıp yorumluyoruz. Sadece ben değil bütün millet. Nitekim genel af gibi yorumlandı. Ama sonra ne oldu dün ve önceki günlerde açıklandı. ' Öyle demek istemedim' hatta Başbakan Yardımcısı Arınç çıktı. Bunun bir hayal olduğunu, daha sonrası için bir umut olduğunu söyledi. Gerçekten de öyle muhakkak ki ama bir meydanda milyonlara seslenirken ağızdan çıkan bir söz derhal yorumlandı, farklı yorumlandı. Artık siyasal aktörlerin bundan sonra böyle demiştim, hayır böyle değil gibi bir lüksleri yok. Ağızdan çıkan söz ya da siyasal mesajı çok düşünülerek ve danışılarak uzmanlarla belki danışılarak söylem biçimi olmalı" dedi. CA,SS(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI) PROF.DR. AZİZ: 'Z GENÇLİĞİ YENİ BİR SİYASAL AKTÖR'