SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Mahmut Aydın, Hz. İsa’nın tekrar dünyaya döndürüleceği yönündeki inancın ciddi olarak yeniden gözden geçirilmesinin artık bir gereklilik olduğunu dile getirdi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Aydın, 'Hz. İsa'ya Ne Oldu' adlı konferansta öğrencilerle bir araya geldi. İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıya katılım yüksek oldu.
Prof. Dr. Mahmut Aydın, konferansının başında günümüz Hıristiyanlığının yapı taşı olan İsa-Mesih’in çarmıhta ölümü, gömülmesi, üçüncü günde ölümden dirilip Tanrı’nın katına yükseltilmesi ve dünyanın sonuna doğru tekrar yeryüzüne dönüp yarım bıraktığı Tanrısal Krallığı tesis edeceği inancının Hıristiyanlığın özü olduğuna dikkat çekti. Daha sonra sonra Hz. İsa’nın sonuyla ilgili Yahudilerin ve Hıristiyanların iddialarına yanıt olarak Kuran-ı Kerimde yer alan bilgilerle tarihsel süreçte İslam kültüründe ortaya çıkan rivayetlere dayanılarak oluşturulan söylemlerden dolayı Hz. İsa’nın akıbeti konusunun Müslümanlar için de son derece önemi bir konu haline geldiğini ifade etti.
İSA DÜNYAYA YENİDEN NE OLARAK GELECEK?
Hz. İsa'nın kendinden önceki peygamberler gibi bir beşer peygamber olduğunu belirten Prof. Dr. Mahmut Aydın, "Hz. İsa, niçin kendinden önceki peygamberler gibi vadesi geldiğinde vefat etmedi de ömrü donduruldu? Eğer İsa, diri olarak Allah’ın katında ise şu an nasıl bir hayat sürmekte ve ne yapmaktadır? Eğer iddia edildiği gibi Hz. İsa, tüm beşeri özelliklerden arındırılarak, yani beşer üstü bir varlığa büründürülerek semaya kaldırıldıysa, o zaman Hıristiyan geleneğinde olduğu gibi tanrısal özelliğe sahip bir varlık olmaz mı? Eğer Hz. İsa şu an Allah’ın katında ise, o zaman Hıristiyanların iddia ettiği gibi o Tanrı’nın yanında tekrar dünyaya gönderilmeyi mi bekliyor? Eğer Hz. İsa iddia edildiği gibi ahir zamanda dünyaya tekrar geri gelecekse ne olarak gelecek? Bir peygamber olarak mı, yoksa sıradan bir beşer olarak mı? Eğer peygamber olarak gelecekse o zaman Hz. Muhammed’in 'son peygamber' olduğu hakikatine ne olacak?" diyerek şöyle devam etti:
TÜM PEYGAMBERLER AYNI MESAJI GETİRİYOR
"Yok, eğer beşer olarak gelecekse o zaman bu bir peygamberi sıradan beşer konuma indirgeyerek onun derecesini düşürmek anlamına gelmez mi? Kuran, ısrarla Hz. İsa da dahil tüm peygamberlerin aynı mesajı getirdiklerini ve taraftarlarıyla birlikte hepsinin Müslüman olduklarını altını çizerek vurgulamasına rağmen, Hz. İsa’nın tekrar dünyaya getirilip Hz. Muhammed’in taraftarı, ümmeti yapılmasının anlamı nedir?" dedi.
HAZ. MUHAMMED'İN SON PEYGAMBERLİĞİNE GÖLGE DÜŞMEMELİ
Hz. İsa’nın tekrar dünyaya döndürüleceği yönündeki inancın ciddi olarak yeniden gözden geçirilmesinin artık bir gereklilik olduğunu ifade eden Prof.Dr.Mahmut Aydın, "Hz. İsa’nın da Kuran’ın altını önemle çizdiği hem diğer peygamberler gibi yemek yiyen, yolda yürüyen, evlenen, evlat sahibi olan ve eceli geldiğinde de ertelenmeksizin vefat ettirilen normal bir beşeri varlık olduğu inancına, hem de Hz. Muhammed’in son peygamber olduğu gerçeğine gölge düşürmemek için, Hz. İsa’nın ölmeyip diri olarak Allah’ın katına kaldırıldığı ve tekrar dünyaya döndürüleceği yönündeki inancın ciddi olarak yeniden gözden geçirilmesi artık bir gereklilik olmuştur."