Özkan ARSLAN-Mustafa ÖZDABAK/İSTANBUL,() CHP ve (MHP tarafından Cumhurbaşkanlığı seçimi için ‘çatı aday’ olarak ismi açıklanan Prof Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ilk açıklamasını yaptı. Prof. İhsanoğlu, “Bu iki partinin sağladığı uzlaşmanın arkasındaki daha geniş mutabakat çok önemlidir” dedi.
Adaylığı açıklandıktan sonra gözler üzerine çevrilen Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Sarıyer, Yeniköy'deki evinden ilk kez çıktı, kendisini bekleyen gazetecilere açıklamalarda bulundu. Aday gösterilmesini değerlendiren İhsanoğlu, şunları söyledi:

 “ Mesele, şahsımla ilgili olmanın ötesinde uzlaşmanın bizatihi kendisi mühim bir gelişmedir. Uzlaşmanın konusu olan Cumhurbaşkanlığı makamına aday gösterilecek insanın profili ile ilgili hangi vasıflarda olmasıyla ilgilidir. Ve ne yapması gerektiği hususundaki uzlaşma. Bu iki partinin sağladığı uzlaşmanın arkasındaki daha geniş mutabakat çok önemlidir. Şahsımla ilgili tarafı bence ikinci derecede önemlidir. Şu safhadaki söyleyeceklerim bu anlayışta olanları tebrik ediyorum bir Türk vatandaşı olarak. Ve buna muhatap olan bir insan olarak bu teveccühleri için çok teşekkür ediyorum.”

CHP İÇİNDEKİ MUHALEFET

CHP içinden adaylığı ile ilgili tepkilere yönelik sorular üzerine Prof. İhsanoğlu, şöyle konuştu:

 “Bu eleştirilerin sahiplerinin kendi görüşleri, saygı duyuyorum. Benim hakkımda belki bazıları tam fikir sahibi değildir. Zamanı gelince bu konuları aydınlatacağım. Şimdi biz bir çalışma içerisindeyiz. Sizlerle daha sık buluşacağız. Bir düzen kuruyoruz. O düzen vasıtasıyla sizlerle daha geniş görüşeceğiz. Biliyorsunuz bütün hayatım boyunca hem yerli, hem uluslararası basınla çok iyi ilişkiler kurdum. Basının kamuoyunu, halkı bilgilendirme, aydınlatma hususundaki rolüne çok önem veriyor ve saygıyla karşılıyorum. Sağlıklı bilgilerin aktarılması konusunda sizlerin de yardımına ihtiyacım olacak.”

MEYDANLARA ÇIKACAK MI?
“10 Ağustosta seçim var meydanlara çıkacak mısınız?” sorusunu İhsanoğlu, “Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor, programlar yapılıyor. Bunları sizlere bildireceğiz” diye cevap verdi. İki gündür evde olduğunu ve çalıştığını belirten İhsanoğlu, “Aileniz adaylığınızı nasıl karşıladı sorusuna” gülerek, “Aile sırlarını artık ifşa etmeyelim” diyerek yanıtladı. 

“CHP ve MHP Genel Başkanlarıyla bir araya gelecek misiniz sorusuna İhsanoğlu, " Gayet tabii bir araya geleceğiz. Başkalarıyla da bir araya geleceğiz. Basının önceki günden beri gösterdiği ölçülü tavıra teşekkür ediyorum. Ben 35 yıldır İstanbul’dayım çalışmalarımın, hayatımın yansımaları basında olmuştur” yanıtını verdi.

LAİKLİK AÇIKLAMASI

İhsanoğlu laiklikle ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi:

“Laiklik ile ilgili geçen sene TİMAŞ Yayınlarından çıkan ‘Yeni Yüzyılda İslam Dünyası’ adlı bir kitabım var. Bu kitabın orjinalini 2009 senesinde yazdım. İngilizcesi 2010 yılında ABD’de çıktı. Daha sonra bu kitabın Arapça’sı, Farsça’sı Bengaldeş lisanı, Rusça’sı çıktı. O kitabın ön sözünde din siyaset ilişkileri üzerine fikirlerimi söylüyorum ve laiklik konusundaki düşüncelerimi söylüyorum. Lütfen onları okumadan lehte ya da aleyhte olduğumu söylemeyin. Ben fikirlerimi kaleme alan, yazan ve açıkca ifade eden bir insanım. Gizli gündemi olan bir insan hiçbir zaman olmadım.”

İhsanoğlu açıklamaların ardından oğlu Aziz İhsanoğlu’nun kullandığı otomobilin ön koltuğuna oturarak evinden ayrıldı.

(FOTOĞRAF)