Taner YENER/İSTANBUL,() SERAMİK sanatını topluma tanıtmak ve seramik sanatçılarını halkla kaynaştırmak amacıyla düzenlenen "1. İstanbul Seramik Sanat Günleri" etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansta konuşan Türk seramik ve cam sanatının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Güngör Güner, gençlerin seramiğe yüzde 100 ilgi duymalarını beklememek gerektiğini söyledi. Prof. Güner,  “Şu anda bilgisayar çağındayız. Ama zaman içinde seramiğe, şaşıracaksınız ama yaşlılar daha çok ilgi duyuyor. Bilgisayar dünyasına doyuyor, piyasaya doyuyor sonra gelip kendini seramiğe vuruyor. Dikkat edin şu anda piyasada başarılı olanlar hep daha sonradan seramiğe yönelmiş kişilerdir" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü'nün katkılarıyla gerçekleştirilen İstanbul Seramik Sanat Günleri etkinlikleri bugün Taksim Atatürk Kitaplığı’nda Prof. Dr. Güngör Güner’in sunumuyla “Çağdaş Türk Seramiği’nden Bir Kesit” başlıklı bir konferansla başladı. Konferansa, İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, öğretim üyeleri ve öğrencilerin aralarında bulunduğu davetliler katıldı. Prof. Güner yaklaşık bir saat süren sunumunda Türk Seramik tarihi, Çömlekçilik, Geleneksel Türk Çiniciliği, Tuğla ve kiremit, Çağdaş Türk Seramik Endüstrisi ve seramik tasarımlarını fotoğraflarla destekleyerek anlattı. Güner davetlilere sunumunun sonunda kendi yapıtlarından örnekler de gösterdi.

“EN SON TEKRAR YAPTIM ONU UMARIM BİRGÜN DÜĞÜMLER ÇÖZÜLÜR”

Konferansın ardından bir basın mensubunun “Sanat yaşamınızda aklınızda kalan ve sizi duygulandıran bir eseriniz var mı?” şeklindeki soruya Güngör Güner, şu yanıtı verdi:

“1980’de biliyorsunuz bir askeri darbe oldu. Ben de bundan esinlenerek ‘Dün-Bugün-Yarın’ adlı üç seramik düğümden oluşan bir yapıtımı zaten konuşmamda da bundan bahsettim. Burada o üç düğümün anlamı şuydu. Birisi koyu renktir, birisi açıktır, diğeri daha açıktır. Nüansların dışında değişen bir şey yok. Yani darbe bir şeyi değiştirmedi anlamındadır. Derken 1998 yılında Bozüyük Belediyesi’nin daveti üzerine ben o heykeli yeniden yaptım, büyüterek yaptım. Niçin Bozüyük derseniz? Bozüyük seramik merkezidir, birçok endüstri oradadır. Endüstri de bize atöyeyi açtı. Ben o heykeli Bozüyük meydanı için yaptım. Birkaç yıl orada durdu o heykel. Hatta Eskişehir’e giderken trenden heykeli görüp merhaba diyordum. Sonra birden bire yok oldu heykel. Belediye’de yönetim değişmişti. El değiştirdi ve heykeli kaldırdılar. Sonra ben dedim ki ‘Heykeli mi beğenmemiş olabilirsiniz? Estetik açıdan. Kavramını beğenmemiş olabilirsiniz? O zaman heykelimi bana geri verin’ dedim. Çünkü benim bir öğrencim Anadolu Üniversitesi’nin dekanıydı o zaman ‘Versinler bir kampüsün bahçesine koyalım’ dedi. Yanıt bile vermediler. Daha sonra Çanakkale Belediyesi tarafından sergi açmak üzere davet edildim. Üç düğümü tekrar yaptım. Çünkü görüyorsunuz durumlarımızda çözülmeyen olaylar çok fazla ona ağıt olarakta mumları yaktım. Ama mum hem ağıttır hem umuttur. Onun içinde bu enstalasyon gerçekleştirdim. Yani yıllardır beni bırakmayan bir yapıt bu. En son tekrar yaptım onu umarım birgün düğümler çözülür.”

“SERAMİĞE ŞAŞIRACAKSINIZ AMA YAŞLILAR DAHA ÇOK İLGİ DUYUYOR”

Güner, “İstanbul’da ilk kez düzenlenen etkinliğin sizce ne gibi faydaları olur?” sorusu üzerine  “Sanatçılar bir araya gelir. Yaptıklarını halka sunarlar. Çünkü Taksim çok gezilebilen bir yer. Şık galerilere halk belki çekiniyordur, giremiyordur. Ama böyle bir yerde halkın girip çıkabileceği bir yerde seramikle buluşması güzel bir şeydir” dedi. Güner, “Gençlerin ilgisi nasıl?” şeklindeki soruya ise “Gençlerin ilgisi şuanda bilgisayar çağındayız. Gençlerin seramiğe yüzde 100 ilgi duymalarını bekleyemeyiz. Ama zaman içinde seramiğe şaşıracaksınız ama yaşlılar daha çok ilgi duyuyor. Bilgisayar dünyasına doyuyor, piyasaya doyuyor sonra gelip kendini seramiğe vuruyor. Dikkat edin şuanda piyasada başarılı olanlar hep daha sonradan seramiğe yönelmiş kişilerdir. Bu seçim başında yapılamaz daha sonra zamanla yapılır. Sonunda insan karar verir ‘ben bıktım bu işten hergün imza atmaktan’ falan oturur çömlek yaparsınız” yanıtını verdi.

3 HAZİRAN TARİHİNE KADAR SÜRECEK
Seramik Sanat Günleri etkinlikleri kapsamında bugün saat 18.00’de Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde (Maksem) Türk seramiğinin tüm kuşaklarından sanatçıların yapıtlarından oluşan karma seramik sergisinin açılışı yapılacak. Sergide, aralarında Jale Yılmabaşar, Ayfer Karamani gibi sanatçıların da yer aldığı 57 seramik sanatçısı katılacak. Anadolu kültürünün ve sanat tarihimizin en renkli unsurları arasında yer alan seramiğin tüm yönleriyle sergileneceği ve konuşulacağı 1. Seramik Sanat Günleri 3 Haziran’a kadar devam edecek.

TY (MK) (FOTOĞRAF)