SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) düzenlenen Samsun Tanıtım Günleri etkinliğinde konuşan Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nebi Özdemir, "Kültürümüzle farkımızı ortaya koymalıyız. 20. yüzyılda enerji ve teknolojinin yanında kültür ekonomisi ve endüstrisi önemli olacaktır. Esas konulardan bir tanesi kadınların çabasıyla sürdürülebilir kalkınma konusudur" dedi.
OMÜ Halkbilimi ve Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen Samsun Tanıtım Günleri adlı etkinlik, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın, Halkbilimi Araştırmaları Topluluğu Akademik Danışmanı Bekir Şişman, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Samsun Tanıtım Günleri için ilçe belediyeler tarafından hazırlanan stantların gezilmesinin ardından, Kentsel İmgesel Bağlamda Samsun başlıklı slayt gösterimi yapıldı.
Etkinlik kapsamında konferans vermek üzere davet edilen Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nebi Özdemir, 'Yerel Sürdürülebilir Kalkınma ve Kültür Ekonomisi/Endüstrisi' başlıklı konuşma yaptı.
Kültür ekonomisi ve endüstrilerinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nebi Özdemir, şunları söyledi:
"Öncelikle terminolojik alanlarla ilgili bilgiler aktaracağım. Kültürel ekonomi ve endüstri nereden geldi? İşlevsellik ve verim sorununu nasıl kaldıracağız? İşte bu sorulara yanıt arayacağız. Değerin ortaya çıkması için kültür ve ekonominin yan yana gelmesi gerekiyor. İnsanlık başladığından beri bunlar birlikte yaşamıştır. Zamanla bunlar daha da kaynaşmıştır. Şimdi biraz daha iyi durumdayız. Kültürün değerini biraz daha anlamaya başladık. 20. yüzyılda enerji ve teknolojinin yanında kültür ekonomisi ve endüstrisi önemli olacaktır. Esas konulardan bir tanesi kadınların çabasıyla sürdürülebilir kalkınma konusudur."
AB’nin stratejilerin birinin de sürdürülebilir gelişme ve kalkınma yolunda kültürün ekonomik işlevlerine ve kültürel sektörlerine vurgu getirmek olduğunu belirten Prof. Dr. Nebi Özdemir, "Kültürün önemli bir dinamo olduğunu ve miras olarak kalacağı bir gerçektir. Özet ile sürdürülebilir kalkınmanın temeli kültürel mirastır. Bugün kültür çağdaş dünyada temel yatırım istihdamının temel alanıdır" dedi.
Kültür turizminin ülkemizde yaygınlaştığını belirten Prof. Dr. Özdemir, "Birçok ilimiz gerekli desteklerle marka kenti olma yolunda hızla ilerliyor. Bununla birlikte kültür turizminin farkı ortaya çıkıyor. İçerik olarak insanlar, tarih, müzeler, gelenek görenekler, inançlar, şenlikler ve müzik aslında her şeyimiz bunun içerisinde yer alıyor. Kültür turizmi bir deneyim, içerik alanı ve ekonomisidir. Kültür özgün içerikler bütünüdür. Bir telif tescil ve