Süheyla GÖZDERELİLER- Ömür ÇİÇEK/YALOVA, () - YALOVA'da, Kuşadası'ndaki bir çiftliğe götürülürken 3'ü telef olan, 30'u ise kurtarılan köpekleri kaldıkları barınakta ziyaret eden Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Temsilcisi ve Onur Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mirat Gürol, "HAYTAP’ın şiddetli müdahalesi olmasaydı, maalesef Yalova Emniyeti, Orman ve Su İşleri ve Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürlükleri kamyonun bu zavallı hayvanların içler acısı hali ile İstanbul’da başlamış yolculuğunun Kuşadası'na kadar devam etmesine izin verecekti. Sonuç olarak da yolun sonunda hayvanların çoğu telef olmuş olacaklardı" dedi.
İstanbul'daki çiftlikten 23 Temmuz'da Kuşadası'na götürülmek üzere Enver Kaçmaz yönetimindeki 50 DC 826 plakalı kamyona yüklenen 33 köpeği feribotta fark eden yolcular, durumu polise bildirdi. Yapılan ihbar doğrultusunda Yalova- Bursa karayolu üzerindeki bir benzin istasyonunda polis ekipleri uygulama yaptı.
Uygulamada kamyonu kontrol eden ekipler, kasa içerisinde köpekleri gördü. Köpeklerden 3'ü aşırı sıcaktan telef olurken, 30 köpek, telef olmaktan son anda kurtarıldı. Köpekler Çınarcık ve Yalova'daki barınaklara yerleştirilerek bakımları yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesi tarafından köpeklerin sahibi Bekir Işıldak'a nakil şartlarının uygun olmaması ve eksik evrak beyanı nedeniyle 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Kanunu’nun 36'ncı maddesi kapsamında 1346 liralık idari para cezası kesildi. Diğer yandan Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nün de 5 bin 199 Sayılı Hayvan Hakları Kanunu’na göre yasal işlem başlatıldı.
Yalova Belediyesi Veteriner Müdürlüğü’ne köpeklerin durumu hakkında bilgi almak için gelen HAYTAP Temsilcisi ve Onur Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mirat Gürol, kendilerine gönderilen fotoğrafların dehşet olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Hayvanların 3'ü ölmüştü, gerisi kısa zincirlerle kımıldayamayacak şekilde kamyon kasasına bağlıydı ve muhtemelen kamyonun hareketi sırasında boğulma tehlikesi geçirmişlerdi. Sonradan çekilen videoda gördüğümüz ise yavruların sıcakta ve güneş altında nefes almakta zorlandıklarıydı. Kangalların yanı sıra kamyon kasasının altından saklı bir de pitbull çıkartıldı."
HAYTAP’IN İHBARI İLE DURDURULDU
HAYTAP'ın ihbarı ile kamyon Yalova Emniyeti tarafından bir benzin istasyonunda durdurulduğunu kaydeden Prof.Dr. Gürol, şöyle devam etti:
"Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Ankara, Bursa ve Yalova temsilcileri ve Çınarcık Belediye Veterineri ile yaptığımız onlarca telefon görüşmeleri, e-mail mesajlaşmaları ve zorlu bir ekip çalışması ile hayvanlar gün sonunda nihayet Çınarcık Belediye Rehabilitasyon Merkezi’ne götürüldü. Eğer HAYTAP’ın şiddetli müdahalesi olmasaydı, maalesef Yalova Emniyeti, Orman ve Su İşleri ve Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürlükleri kamyonun bu zavallı hayvanların içler acısı hali ile İstanbul’da başlamış yolculuğunun Kuşadası’na kadar devam etmesine izin verecekti. Sonuç olarak da yolun sonunda hayvanların çoğu telef olmuş olacaklardı."
Köpeklerin Çınarcık ve Yalova’daki bakım evlerinde bulunduğunu ve sahibi hakkında yasal işlem yapılarak hayvanlara el konulduğunu kaydeden Prof.Dr. Gürol, şöyle konuştu:
"Bu hayvancıklar bakım ve sevgi bekliyorlar. Gereken yardımların belediyeler, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ve hayvan dostları tarafından bir an önce tedarik edilmesi ve rehabilite edilen ve kısırlaştırılan hayvanların iyi ailelere sahiplendirilmesine yardımcı olunmalıdır. HAYTAP olarak bugün burada bulunmamızın en önemli nedeni ise, basınımız yolu ile halkımıza ve devlet yetkililerine köpek üretim çiftliklerinde gelir amaçlı üretim sırasında, bu olayda örneğini gördüğümüz gibi, hayvanların refahının düşünülmediğini ve hatta işkenceli muameleye tabi tutulabildiğini göstermektir. Üretilen hayvanların bir kısmı satılmakta, bir kısmı kumar için dövüştürülmekte ve bir kısmı da dövüş köpeklerinin önüne atılarak parçalatılmaktadır. Satın alınıp sokağa bırakılanlar veya hiç satılamayanlar sokaklarda yaşam savaşı vermektedirler. Rant için köpek üreten çiftliklerin yasal olarak sonlandırılması artan nüfus problemini kısmen kontrol altına alacaktır. Halkımız da çiftlik ve petshop yerine barınaklardan köpek alarak bu konuda yardımcı olabilirler. Hayvanlara şiddet uygulayanlar, acı çektirenler de bilsinler ki bu olayda olduğu gibi her daim karşılarında hem devletin yumruğunu hem de biz hayvan dostlarının amansız mücadelesini bulacaklardır." 

FOTOĞRAFLI