İbrahim MAŞE/MERSİN, ()-MERSİN Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr.Serap Ergene, üreme sezonu başlayan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının rahatsız edilmemesini istedi.
Nesli tükenmekte olan ve dünyada birçok bölgede özel koruma altında olan deniz kaplumbağaları, çiftleşmenin ardından kumsala çıkmaya başladı. Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, bu dönemde sahile yumurta bırakan deniz kaplumbağalarını rahatsız edilmemesi gerektiğini söyledi. Mersin'de 5 adet üreme alanı olduğunu belirten Ergene, "Deniz kaplumbağaları haziran ayı itibari ile yumurtlamaya başlamıştır. Özellikle bu sezon deniz kaplumbağalarının kumsala çıkmaya başladığı dönemi ifade etmektedir. Deniz kaplumbağaları, mayıs ayı içerisinde kıyıya yakın bölgelere gelip çiftleşirler. Daha sonra dişi deniz kaplumbağaları kumsala çıkarak yumurtalarını bırakır. Kumsala geldiklerinde insanlardan ürkerler. Kumsala çıktıkları dönem içerisinde özellikle insanlardan bu canlıların yanına yaklaşmamalarını rica ediyoruz. Bu doğanın en mucizevi en güzel zamanlamalarından biridir bir canlının hayatına tanık olmak. İzlemek isteyebilirler ama bunu mümkün olduğu kadar uzaktan yapmaları ve canlıları rahatsız etmemeleri gerekir" dedi.
YUVALARI KORUYUN
Deniz kaplumbağaların kumsala yuvasını yaptıktan sonra yumurtalarını bırakıp tekrar denize döndüğünü belirten Ergene, şu değerlendirmeyi yaptı;
"Bundan sonraki aşama artık yuvanın korunmasıdır. Yuvanın içerisinde yaklaşık 150 yumurta vardır. Bu yumurtalar 2 aylık süreç içerisinde gelişip denize ulaşacaktır. Biz araştırmacılar yuvaları kafes içerisine alırız. 'Deniz kaplumbağası yuvasıdır, lütfen koruyalım' yazılı tabelalar dikeriz. Koruma levhalarına mümkün olduğu kadar insanlarımızın o yuvaları korumaları gerekir. Yavrular çıkmaya başladığı zaman vatandaşlarımızın yavruları hiçbir şekilde ellerine almamaları gerekiyor. Denizin aksi istikametinde ışığın bulunmaması gerekiyor. Bu çok önemli çünkü yavru deniz kaplumbağaları denizin ışıltısından yollarını buluyorlar. Aksi istikamette daha güçlü bir ışık varsa o tarafa yöneliyor ve orası deniz olmadığı için hayatlarını kaybediyorlar. Deniz kaplumbağalarının korkulacak bir yanlarının olmadığını söylemekte fayda var. Çok masum canlılar ve denizde yaşıyorlar. Bu canlıların yaşamı denizde geçiyor. Denizde yine zorlu yaşamları var. Bir deniz kaplumbağası ergin hayatına 30 yılda ulaşabiliyor. Doğmuş oldukları kumsallara tekrar gelebilmeleri için 30 yıl geçmesi gerekiyor. Bu canlıların en önemli özellikleri, mutlaka doğmuş oldukları kumsallara geliyor olmaları. Dolayısıyla kumsallarımıza ve bize bir sadakat var. Tekrar geliyor olmaları da kumsallarımızı iyi koruduğumuzun bir göstergesi."

İM(AŞ/OA/AK) (FOTOĞRAFLI)