HACETTEPE Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tülin Düğer, "Engelli kişilerin iş yaşamına katılımı, kendilerine olan güven ve saygının artmasına neden olur" dedi.
Reyyan Engelliler ve Yoksunlara Ulaşım ve Dayanışma Derneği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğinde, 'Engellilerin toplumsal entagrasyonunun geliştirilmesi projesi' kapsamında konferans düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki konferansta konuşan Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin Düğer, engelli bireylerin çalışma kapasitelerine uygun olarak çalışabilmesi ve ekonomik gelir elde etmesinin mümkün olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Düğer, şöyle konuştu:
"Milli gelire katkısı olmayan engelli, kendine bakmak durumunda kalan kişi ya da kişilerin de üretime katılmasını engeller. Çünkü devamlı bakıma ihtiyacı bulunmaktadır. Engelli kişilerin iş yaşamına katılımı, kendilerine olan güven ve saygının artmasına neden olur. Aynı zamanda toplumsal katılımını ve topluma ait rollerinden birini gerçekleştirilebilmesini sağlar."
Kişinin engeli işinde gerçek bir kısıtlılık yaratıyorsa, o kişinin mesleki rehabilitasyona ihtiyacı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Düğer, "Engelin nedeni ve doğası, engelli kişinin yaşı önemli değildir. Mesleki rehabilitasyon hizmetlerinin amaçları; bireyin çalışma kapasitesini ortaya çıkarmak ve arttırmak, engeller üzerine değil, çalışma kapasitesi ve özellikleri üzerinde odaklanmak, onlara çeşitli alanlarda çalışma fırsatları yaratmak, engelli bireylerin çalışmasına karşı düşüncede olanları ikna etmek, çalışma yaşamının içine katılanları işe alıştırmak ve onları iş yaşamının zorluklarına karşı korumaktır" diye konuştu.