SAMSUN'daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Ahmet Balkaya, geçen yıl 36 bin ton üretilen ve kilosu 10 liradan satılan bamyanın mineral ve vitamin bakımından zengin olduğunu belirterek, "Ülkemizde kuraklıktan bamya da etkilendi. Geçen yıl 4 lira olan kilosu bu yıl 10 liraya yükseldi" dedi.
Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeniyle  kuraklık, birçok sebze ve meyveyi olumsuz etkilediği gibi bamyayı da etkiledi. Bamyanın Afrika kökenli bir sebze türü olduğunu, Araplar tarafından Türkiye'ye getirildiğini belirten OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Balkaya, bamyanın ülkemize tam olarak ne zaman geldiği hakkında ise resmi bir kayıt bulunmadığını dile getirdi.  Türkiye'de bamyanın taze, kuru, dondurulmuş ve bunun gibi değişik şekillerde değerlendirildiğini ifade eden Prof.Dr.Ahmet Balkaya, şöyle dedi:
"Ülkemiz bamya üretiminde 36 bin 171 ton ile dünyada 13’üncü sırada yer almaktadır. Üretimin büyük kısmı Ege Bölgesi’nde gerçekleştirilmektedir. İzmir, 9 bin 300 ton ile ilk sırada bulunur. Karadeniz Bölgesi’nde ise, Amasya yaklaşık 1700 ton ile Türkiye’de 6’ncı sarıda yer alırken, bölgenin en önemli sebze üreticisi konumunda bulunan Samsun ise 460 tonluk bamya üretimi ile 14’ncü sırada bulunuyor."
Bamyanın besin içeriği bakımından çok fazla zengin olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Balkaya, şöyle devam etti:
"Buna rağmen bamya Türk mutfağında önemli yere sahiptir. Bamya kalori değeri düşük, yağ içeriği oranı az, buna karşılık vitamin ve mineral maddelerce zengin bir sebzedir. Karadeniz Bölgesi’nde özellikle son yıllarda pazarlarda yoğun olarak bamya görülmektedir. Bunun en önemli nedeni bamyanın son yıllarda ekonomik olarak üretici tarafından ilgi gören bir sebze türü olmaya başlamasıdır. Bundaki en önemli faktörün de gelirinin yüksek olmasıdır. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesi ve bu yıl ülke genelinde yaşanan kuraklık, pazarlarda geçen yıl kilosu 4 liradan satılan taze bamyanın bu sene 7-10 TL arasında satışa sunulmasına neden oldu."
Samsun'da her köşe başında satılan bamyalar tarafından da büyük ilgi görüyor. Sokak aralarında satışa karşı olduklarını ifade eden Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü ise, bamyanın son yıllarda çiftçiye önemli gelir kaynağı olduğunu belirtti. Tütüncü, şöyle konuştu:
"Ziraat Odası olarak sokakta köşe başlarında satılmasına karşıyız. Hijyenik olarak karşıyız. Bunun sokak aralarında satılması uygun değil, bunun daha güzel bir şekilde paketlenip hijyenik bir ortamda satılmasını uygun buluyorum. Türkiye'nin bamya üretimi yüzde 40 civarında. Özellikle Ege bölgesinde daha yaygın. Karadeniz'de ise Samsun'da daha çok üretildiğini söyleyebiliriz."

FOTOĞRAFLI