ORDU Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Tayfun Aşkın, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde toprak derinliğinin yetersiz olması nedeniyle bölgenin erozyon tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyleyerek, "Erozyon teraslama sistemiyle önlenebilir" dedi.
ODÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Tayfun Aşkın, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 'Toprak Sorunları ve Çözüm Önerileri' başlıklı bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Bu çalışmada, bölge topraklarının erozyona karşı dayanıksız nitelikte olduğunu belirlediklerini ifade etti. Ülke topraklarının yüzde 80'inde büyük ölçüde su erozyonu problemi olduğunu, Doğu Karadeniz'in bazı illerinde dik ve çok eğimli arazi yapısı nedeniyle toprak derinliğinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Aşkın, "Toprak sadece savaşla kaybedilmez. En büyük kayıplar erozyon ile olanıdır. Ordu'da toprak derinliği çok yetersiz. İlimizde erozyonla çok kolay aşınıp gidebilecek bir toprak yapısı mevcut. Projeli teraslama çalışmasıyla erozyon önlenebilir. Çünkü teraslar, hem fazla suyu toprak yüzeyinden emniyetli bir şekilde uzaklaştırır hem de kurak dönemlerde suyun toprakta tutulmasına yönelik fonksiyonları ve erozyonu önleyici görev yapar" diye konuştu.
Prof.Dr. Tayfun Aşkın, Rize'de çay bahçelerinde merdiven basamakları şeklinde projeli bilimsel teraslama çalışmaları yapıldığını, benzer çalışmanın son zamanlarda Ordu'da fındık bahçelerinde uygulanmaya başladığını dile getirdi. Fındık bahçelerinde, projesiz, gelişigüzel yapılan teraslamanın erozyona neden olabileceğine de değinen Prof.Dr. Tayfun Aşkın, "Son birkaç yıldır projesiz rastgele teraslama yapılıyor. Projesiz teraslamanın bilimsel açıdan kabul edilebilir olması mümkün değil. Teraslama çalışmalarında, örneğin bir sulama kanalı inşası gibi bunun bir mutlaka projesi olmalı. Bu bizim ilimizde Ordu'da da yapılmaya başlandı. Rastgele ve projesiz yapılan terasların olumsuz etkileri, yakın bir zamanda mutlaka görülecektir. Bu nedenle, teraslamanın mutlaka bir toprak koruma uzmanı nezaretinde ve mutlaka proje dahilinde yapılması gerekir. Özellikle Ordu'da toprak derinliği çok yetersiz, erozyonla çok kolay aşınıp gidebilecek bir toprak yapısı da var" dedi.
Prof. Dr. Aşkın, Türkiye'de her yıl 1 milyar 400 bin ton toprağın erozyon nedeniyle kaybedildiğini, bu miktarın 500 milyon tonunun ise tarım toprağından oluştuğunu sözlerine ekledi.