KIRIKKALE'de Asayiş Şube Müdürlüğü'nce düzenlenen seminerde polise, suç mağdurlarının hakları ve onlara yaklaşım hakkında bilgi verildi.
Emniyet Müdürlüğü konferans salonunda Asayiş Şube Müdürü Ahmet Güler'in verdiği seminerde, suç mağdurunun fiziksel, ruhsal veya manevi zarar gören, ekonomik kayba uğrayanlar olduğu belirtildi. Güler, seminerde mağdurlara yönelik suçları derecelendirirken, "Birinci derece mağduru olunan suç, kasten yaralama suçudur. İkinci sırada tehdit, üçüncü sırada evden hırsızlık suçu takip etmektedir. Suç mağdurları içinde en hassas grup, cinsel saldırı suçu mağdurlarıdır. Suç mağdurlarıyla iletişim ve mağdura yaklaşım yöntem bilgileri de bültende yer almaktadır" dedi.
MAĞDURLARIN HAKLARI
Mağdur haklarının neler olduğunu da anlatan Ahmet Güler, "Mağdur hakları hem uluslararası hem de ulusal alanda geçerlidir. Mağdurların ilk temas noktası polistir. Polis, mağdurun psikolojisini bilmek zorundadır. Mağdurlar, Borçlar Kanunu'na göre de maddi-manevi tazminat açma hakkına sahiptir. Annesi cinayete kurban gittiği için bakıma muhtaç kalan bir çocuk, suçtan zarar gören kimsedir. Mağdur hakları, kanuni bir haktır. Mağdur, çalınan eşya, suçlu tarafından kendisine iade edilmemiş ise zarara uğradığı malları alabilmesi için veya zararını tazmin edilmesi için ceza davalarının yanı sıra Asliye Hukuk Mahkemelerinde de dava açılabilir" diye konuştu.