ERZURUM Polis Meslek Yüksek Okulu (EPMYO) öğrencileri, Nene Hatun'un 1877- 78 Osmanlı-Rus savaşı (93 harbi) sırasında kahramanlık destanı yazdığı Aziziye Tabyaları'nda, 'Cumhuriyet'e Giden Yolda Erzurum Tabyaları ve Şehitlerin Rolü' dersini işledi. PMYO öğrencileri dersten sonra Nene Hatun'un Aziziye Tabyası'ndaki mezarı başında dua etti.
Özel bir okulda tarih öğretmeni olan Kemal Tunç, PMYO'nun 200 öğrencisine tabyaların Erzurum tarihindeki önemini, Nene Hatun ve Osmanlı- Rus Savaşı'nı (93 Harbi) anlattı. Polis adaylarından milli ve manevi değerlerine sahip çıkıp, korumalarını isteyen Tunç, şöyle dedi:
"Sultan Abdulhamit ve Sultan Aziz tarafından yaptırılan toprak tabyalar Erzurum'un Rus istilasına karşı önemli bir kale görevi görmüştür. 93 Harbi'nde Nene Hatun Ruslara karşı kahramanca bu tabyalarda savaşmıştır. Sizler de şehitler yatağı olan bu tarihi mekanlara sahip çıkıp, koruyun. Bu ülkenin namusu şerefi ve güvenliği sizlerin elinde. Anadolu'nun topraklarına baktığımız zaman her tarafı şehit kanları ile sulanmıştır. Geçmişini bilmeyen milletler geleceklerine yön veremez. Ama bu kahramanlıkları yapan ve ülkenin kaderini değiştirenleri bizler yalnız bıraktık. Nene Hatun, bir kağıda yazdığı 'Ben Dadaşlar'ın anası; Nene Hatun. Maddi durumum iyi değil. Ele ayağa düşmemem için yardımcı olun' dedi ama olamadık. Çanakkale'de kahramanlardan Seyit Gazi Çanakkale'nin bir köyünde açlıktan vefat etti. Onlara minnet ve şükran borcumuz var. O nedenle dersin sonunda hemen yanıbaşımızda olan kabrine gidip Fatiha okuyalım."
Tarihi tabyalarda anlatılanları can kulağı ile dinleyen polis adayları, atalarının kendilerine emanet ettiği toprakları ziyaret etmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Kent merkezinden görünen tabyaları hep merak ettiklerini ve burada ders görmekten son derece memnun olduklarını belirten öğrenciler, "Okul hayatımızda en anlamlı dersi işledik diyebiliriz. Buraya geldiğimizde içimiz ürperdi. Tarih öğretmeninin anlattıklarını gözümüzde canlandırdık ve o günlere gittik. Adını hep duyduğumuz Nene Hatun'un kabrini ziyaret edip tabyaları gezdiğimiz için çok mutluyuz" diye konuştu.
Gezi sonunda polis okulu öğrencilerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Müdürlüğü tarafından, 'Nene Hatun Tarihi Milli Parkı' isimli el kitapçığı dağıtıldı.