Metin ÖZDEMİR/POLATLI (Ankara),() - SAKARYA Nehri'nin Ankara'nın Polatlı İlçesi'nden geçen bölümünün bilinçsiz sulama sonucu kuruması nedeniyle binlerce dönümlük ekili alan zarar görürken, çok sayıda da balık ölümleri meydana geldi.
Eskişehir'in Çifteler İlçesinden doğup, Polatlı'dan sonra Porsuk ve Ankara çayları ile birleşerek Karadeniz'e dökülen Sakarya Nehri'nin Polatlı bölgesinde kuruyan yatağında binlerce balık öldü. Çiftçilerin aşırı ve bilinçsizce yaptıkları tarımsal sulama kapsamında 10-15 kilometrelik mesafeye bile su basıldığı belirtildi. Bu durum karşısında nehirdeki suyun debisinin yetmediği ve yatağın kuruduğu öne sürüldü.
Sakarya Nehri havzasında çiftçilik yapan Mülazım Ünal, nehrin Polatlı'ya bağlı Karailyas Mahallesi ile Yeniköseler Mahallesi arasında kalan yaklaşık 60 kilometrelik bölümünün bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle kuruduğunu söyledi. Gordion'un bulunduğu Yassıhöyük Mahallesi'nde çiftçilik yapan Mülazım Ünal, çitçilerin her yıl aynı tehlikeyle karşılaştığını belirterek, sorunun çözülmesi için iki çarenin olduğunu kaydetti. Ünal, baraj yapımı veya belirli aralıklarla tarımsal sulama için göletlerin inşa edilmesinin nihai çözüm olabileceğini vurguladı. Sakarya havzasında soğan, şeker pancarı, ayçiçeği, mısır gibi yeşil mahsullerin susuzluk nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Ünal, "10 gün daha susuz kalırsa bu tarlaların hiç birinden ürün alınmaz" dedi.

FOTOĞRAFLI