TÜRKİYE Havayolu Pilotları Derneği'nin (TALPA) düzenlediği 'pilotlar çalıştayı'nın 3'üncüsü başladı. Çalıştayda  pilotlar tarafından ‘Pist İhlalleri ve Pas Geçme Uygulamaları’ konusunda çalışma yapıldı.
Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Ali Sürmen Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya çok sayıda pilot ve Atatürk Havalimanı DHMİ Başmüdürü Sıtkı Zeybel katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan TALPA Başkanı Kaptan Pilot Gürcan Mantı, pist ihlali ve pas geçmenin havacılığın içinde var olan gerçeklerden olduğunu belirterek, "Amacımız bu olayların yaşanmaması için ne gibi önlemlerin alınması gerektiğini ortaya koymaktır. Ne kadar mükemmel bir teknolojiye sahip olursanız olun, bu tür olaylar her zaman yaşanabilir" dedi.
Gürcan Mantı çalıştayda, THY’nin kaçırılan iki pilotu ile ilgili olayın da tartışılacağını belirterek, "Dünya sivil havacılık tarihinde yaşanan ve maalesef Türk pilotların maruz kaldığı kaçırma olayı çok önemlidir. Konu uzun süre ülkemiz ve dünya kamuoyunun gündeminde kalmış, 71 gün sonra meslektaşlarımızın özgürlüklerine kavuşması ile son bulmuştur. Bu konuyu tekrar değerlendireceğiz" diye konuştu.
"TAŞIN ALTINA ELİN DEĞİL, BAŞIN KONMASI GEREKİR"
TALPA Başkanı Kaptan Pilot Gürcan Mantı, havayolu şirketleri tarafından uçucu ekiplerin dinlenme sürelerinin kısaltılması konusunda, pilotların ancak 'mezarda dinlenebilecekleri' bir çalışma düzeni istemediklerini belirterek şöyle konuştu:
"Ticari beklenti ve kar eksenine göre düzenlenmiş mesai talimatları ile mesleğin geleceğinin olamayacağı ve bu durumun sürdürülebilir olmadığı gerçeği ile yüzleşmek zorundayız. Pilotların ancak 'mezarda dinlenebileceği' bir çalışma düzeninin iyileştirilmesi ve uçuş emniyetini maksimum düzeye getirilmesi için herkesin ve sektörde faaliyet gösteren her kuruluşun taşın altına elini değil başını da koyması gerekmektedir."
Gürcan Mantı şirketlere son zamanlarda alınan yabancı pilotlarla ilgili olarak da, "Bazı işletmelerin sektörü bugünlere getiren meslektaşlarımızı 'rekabet' ile terbiye etme anlayışını öne çıkarması son derece düşündürücüdür." Kaptan Pilot Gürcan Mantı canlarını kendilerine emanet eden yolcuların en temel haklarından olan uçuş emniyeti konusunda medya aracılığıyla bilgilendirmeye çalışacaklarını, bu çalıştayın mesleklerine büyük katkılar sağlıyacağını söyleyerek, "Havacılık mesleğinde yazılı olan kuralların dışında en değerli kaynağın, yaşadığımız deneyimler olduğunu biliyoruz. Pilotluk mesleğinin mensupları olarak riskli ve endişe verici durumlar var ise, kamuoyunun bunları da bizlerden duymasının gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.