Şahap AVCI/ALİAĞA (İzmir), () - İZMİR Aliağa’da faaliyet gösteren Petkim, yaklaşık 55 milyon euroya mal olacak 51 megavat gücünde rüzgar enerji santrali (RES) kurmak için Fransa merkezli Alstom şirketi ile anlaşma imzaladı.
Tüm dünyada enerji ve taşımacılık alanında faaliyet gösteren Alstom ile anahtar teslimi RES için yapılan anlaşmanın Aliaga Petkim’deki protokol imza törenine, SOCAR ile Alstom’un Türkiye’deki üst düzey yöneticileri katıldı. Törende konuşan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, “SOCAR Türkiye olarak başta Petkim olmak üzere tüm faaliyet alanlarımızda ve gelecek yatırımlarımızda yenilenebilir enerjinin önemine inanıyor, bu inancımızın bir yansıması olarak da Petkim Yarımadası’nda Petkim RES yatırımına imza atıyoruz. İlk fazı 27 MW ve ikinci fazı da 24 MW olacak olan Petkim RES, Petkim Yarımadası’ndaki enerji ihtiyacımıza yapacağı katkıdan öte hem bölgenin temiz enerjiye olan ihtiyacına hem de Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesine katkıda bulunacak. Yatırım kapsamında en önemli adımlardan biri olan tedarikçi konusunu, alanında profesyonel bir bakış açısına sahip Alstom ile çözümlemiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Alstom Türkiye Başkanı Adil Tekin, “Petkim Rüzgar Santrali için kullanacağımız ECO110 türbinlerinin, sahanın rüzgar hızı ile mükemmel uyumu sayesinde santralden maksimum verimi alabileceğiz. Petkim gibi Türkiye’nin en önemli petrokimya tesisine bu rüzgar türbinlerimizle enerji vereceğimiz için gurur duyuyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Alstom Power Rüzgar İşkolu Proje Direktörü Laurent Verdier ve Alstom Türkiye Ülke Başkanı Adil Tekin protokolü imzaladı.
İzmir Aliağa’daki Petkim Yarımadası’na inşa edilecek RES tesislerin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yer tutacak. Yarımadanın yenilenebilir enerji kaynağı olacak olan Petkim RES’in ilk fazı, 2015, ikinci fazı ise 2016 yılında tamamlanacak. İlk fazın ardından enerji üretimi yüzde 12 arttırılacak.

ŞA(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)