Ferit ASLAN- Felat BOZARSLAN- Bayram BULUT/ERBİL, () - MUSUL'u ele geçiren adını 'İslam Devleti' olarak değiştirdiğini bildiren Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı operasyon yapan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmerge güçleri, dün gece Musul'un Kahire Mahallesi'ne girdi. IŞİD'in ele geçirdiği Musul'un Sincar İlçesi'nde Ezidilerin kaçışları sürerken, sığındıkları dağlarda bazı çocukların açlık ve susuzluk yüzünden öldükleri ileri sürüldü.
IŞİD'in Musul ile Sincar İlçesi'ni ele geçirmesi ardından bölgedeki bazı yerleşim birimlerine saldırıları sürerken, peşmergelerin de karşı operasyonlar başlatması üzerine Musul ve çevresinde şiddetli çatışmalar çıktı. Peşmergeler, Musul'un kuzeydoğusundaki Kahire semtini top ateşine tuttuktan sonra bölgeye operasyon düzenledi. Şiddetli çatışmaların olduğu haberi gelen bölgede peşmergelerin Kahire semtinde stratejik bazı noktaları ele geçirdiği ileri sürüldü. Kahire semtinde çatışmaların devam ettiğini ifade eden Kürt yetkililer, peşmerge güçlerinin IŞİD teröristlerine ait çok sayıda aracı imha ettiğini de iddia etti.
MAHMUR'DA ÇATIŞMA ÇIKTI, 16 IŞİD'LİNİN CESEDİ BULUNDU
Türkiye'nin bazı sınır köylerinden 1990'lı yıllarda göç eden ve PKK'nın etkili olduğu grubun barındığı kampın bulunduğu Musul'un Mahmur İlçesi çevresinde de peşmerge güçleri ve IŞİD militanları arasında çatışmalar çıktığı haberleri geldi.
IŞİD'in 32 Türk şoförü kaçırdığı Musul'un Gayere bölgesi ile Mahmur İlçesi Giwer Nahiyesi'ne bağlı Koşefi Köyü'nde peşmerge güçleri ve IŞİD militanları arasında şiddetli çatışma çıktı. Çatışmada çok sayıda IŞİD militanının öldürüldüğü öne sürüldü. Çatışma ardından bölgede keşif yapan peşmerge güçleri 16 IŞİD militanının cesedini bulduklarını söyledi. Bölgede görevli bir peşmerge komutanı, IŞİD'in çok sayıda silah, mühimmat ve aracını bırakarak geri çekildiğini bildirdi. IŞİD'lilerin dün akşam saatlerinde Mahmur'a saldırı girişiminin püskültüldüğü ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin talimatı ile bu sabah Mahmur'un çevresinde IŞİD saldırılarına karşı hendek kazılmaya başlandığı bildirildi.
MÜLTECİ KAMPINA SIZAN IŞİD MİLİTANLARI YAKALANDI
Bölgesel Kürt yönetiminin başkenti Erbil'e bağlı Habat İlçesi Asayiş güçlerinin de dün gece Erbil- Musul karayolu üzerinde bulunan ve IŞİD saldırılarından kaçan mültecilerin yerleştirildiği Hazır mülteci kampına operasyon yaptı. Alınan istihbarat üzerine yapılan operasyonda mültecilerin arasına sızmış bir grup IŞİD militanı gözaltına alındı. Sığınmacı olarak kamufle edilip kampa sokulan IŞİD militanlarının Irak'taki Kürdistan bölgesine sızmak için hazırlık yaparken yakalandıkları belirtildi.
ÇEKİLEN KOMUTANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI 
Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Şengal, Rabia ve Zummar bölgelerinde savaşmadan çekilen peşmerge komutanları hakkında soruşturma başlattı. Barzani, savaşmadan çekilen sorumluların askeri mahkemede yargılanarak cezalandırılmalarını istedi. Barzani'nin talimatı üzerine kurulan soruşturma heyetinin bölgeye giderek geri çekilen birlikler ve komutanlarını sorgulayacağı bildirildi.
BAĞDAT'I SADDAM'IN TÜNELLERİ İLE İŞGAL EDECEKLERDİ
IŞİD militanlarının Bağdat'ı işgal etme planı da Irak ordusu tarafından engellendi. Kürt güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, IŞİD Irak ordusunun kuşattığı başkent Bağdat'ı işgal etmek için bir sızma harekatı planladı. Saddam Hüseyin döneminde başkentin altında yapılan tünellere ulaşan IŞİD militanları, bunları kullanarak Bağdat'a sızıp şehri işgal etmek istedi. Irak merkezi hükümetine bağlı ordu birliklerinin sızma harekatını fark etmesi üzerine kısa süreli çatışma oldu. Bağdat'ı işgal etme planı Irak ordusu tarafından engellenen IŞİD'e bağlı güçler çekilerek Samarra kentine gittii. Sızma girişiminde bulunan IŞİD militanlarının Irak ordusu tarafından Bağdat'a 100 kilometre mesafedeki Samarra kentinde sıkıştığı öne sürüldü.
SİNCAR'DAN KAÇIŞ
IŞİD'in ele geçirdiği Sincar'daki Ezidi Kürtleri'nin de kaçışları sürüyor. Sincar'dan kaçan ve yaklaşık 30 bin kişi oldukları belirtilen Bunların bazı çocukların açlık ve susuzluktan öldükleri belirtildi. Peşmerge güçlerinin IŞİD saldırısından sonra Sincar'ı kuşatma altına aldığı ve örgüte Musul'dan takviye güç gelmesini engellemeye çalıştığı belirtilirken, Suriye'nin Rojava bölgesinde bulunan PYD'nin silahlı gücü YPG'nin ise Sincar Dağı'nda sığınanları IŞİD katliamından korumak için ilçeden dağa çıkan yolları tuttuğu belirtildi.
Peşmergenin büyük bir silahlı güç ile IŞİD'in elinde tuttuğu Sincar'a girmek için hazırlık yaptığı belirtirken, ilçe merkezinde bulunan Sünni Arapların IŞİD saflarına geçtikleri ve Ezidi Kürt ile Türkmen ve Şiilerin Sincar Dağı'na kaçtıkları kaydedildi.
IŞİD'in 9 Haziran'dan bu yana Kürt peşmergelerin denetimindeki bölgelere saldırması ve son olarak Sincar'a girmesinden sonra bütün gözler faaliyet gösteren Kürt siyasi partilerine çevrildi. Irak'ta yaşayan Kürtler, Suriye'nin kuzeyindeki Rojava ve Irak'ın kuzeyindeki Kürdistan bölgesindeki siyasi partilerin çıkarlarını bir kenara bırakmalarını ve hep birlikte IŞİD'e karşı koymalarını istedi.

FOTOĞRAFLI