SiNCAR'DAN KAÇIP DEPOYA SIĞINDILAR
Peşmergenin ani çekilmesi ile IŞİD'in saldırdığı Sincar ve köylerinden kaçışlar sürüyor. Sincar'dan kaçan ailelerin bir kısmı Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki yakınlarının yanına giderken, diğerleri ise buldukları yerlere sığınmaya çalışıyor. Sincar'ın köylerinden kaçan yaklaşık 150 kişi Zaho-Duhok yolunda bulunan bir depoya sığınarak hayatta tutunmaya çalışıyor. Depoya sığınan Ezdi Kürtler, Peşmergeye büyük tepki göstererek, Peşmergenin adeta kendilerini sattığını söyledi.
Kendilerine silah verilmesini isteyen Sincar'lılar, "Peşmerge tek kurşun atmayarak bizden önce kaçtı. Bizden kaçabilen kaçtı. Kaçamayanlar IŞİD'in katliamına uğradı. Çok sayıda kadın ve kızı kaçırdılar. Büyükleri öldürdüler. Bizleri Rojavadan bölgeye gelen YPG güçlerinin oluşturduğu koridor ile önce Rojava'ya götürdüler sonra Irak Kürdistanı'na geçirdiler. Biz kimseden bir şey istemiyoruz. Silah versinler biz dönüp kendi topraklarımızı koruyacağız" dedi.
Sincar ve köylerinden bugü nde çok sayıda kişi araçları ile kaçtı. Kaçanların Zaho ve Duhok bölgesine gittikleri görüldü.
IŞİD KORKUSU İÇ KESİMLERDEKİ EZİDİLERİ DE GÖÇE ZORLADI
IŞİD'in Sincar'a saldırmasından sonra Kuzey Irak'ın iç kesimlerinde bulunan Ezidilerin de kendilerini koruyucak yeterli miktarda güç olmaması nedeniyle yaşadıkları yerlerden göç etmeye başladıkları belirtiliyor. Sincar'a yaklaşık 4 saat uzaklıkta mesafede bulunan Duhok' bağlı Şeyhan, Baadre, Başika ve Ezidilerin kutsal mekanı olan Laleş'te bulunan Ezidilerin bugün göç etmeye başladıkları ve Duhok ve dağlık alana doğru gittikleri belirtildi. Göç eden ailelerin kadın, çocuk ve yaşlıları gönderdikleri köylerde ise sadece gençlerin kaldığı belirtildi. Ezidilerin kutsal mekanı olan Laleş'te gençlerin kutsal mekanı korumak amacıyla kaldığı ve bulundukları yerlerde yeterli Peşmerge gücü olmadığından IŞİD korkusu ile göç ettikleri belirtiliyor.
Ferit ASLAN-Bayram BULUT-Halil COŞKUN/DUHOK,()

FOTOĞRAFLI