Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, () - ULUSLARARASI üne sahip, 4 kıta, 30 ülke ve 100'den fazla kentte, 150 farklı performans sergileyen 44 yaşındaki Nezaket Ekici, tüm dünyada Uşak'ın gururu oldu. Sanat eleştirmenleri ve sanatseverler tarafından 'Performans sanatının Madonnası' diye tanımlanan Ekici, Alman Kültür Akademisi'nden kazandığı bursla İstanbul'da Tarabya'daki Alman Konsolosluğu malikanesinde sanatsal çalışmalarına devam ediyor.
Uşak'ın Karahallı İlçesi'ne bağlı Kırkyaren Köyü'nde doğan, öğretmen Ziya Ekici ve ev kadını Dudu Ekici'nin kızı Nezaket Ekici, 3 yaşındayken ailesiyle Almanya'ya yerleşti. Almanya'da farklı üniversitelerde sanat tarihi, resim ve heykel eğitimi alan Nezaket Ekinci, 2001- 2004 yılları arasında Prof. Dr. Marina Abramoviç'le performans sanatı üzerine çalışarak bu alanda da yüksek lisans sahibi oldu. 2004 yılında felsefe doktoru Andreas Dammertz ile evlenen Ekici, 2014 yılı içinde dünyanın değişik 13 ülkesinde performans sergiledi. Ekici, son performansını 14 Haziran Cumartesi günü Alman Konsolosluğu Tarabya Köşkü'nde gerçekleştirdi.
GELİNLİK- DAMATLIK GİYDİLER
Uşaklı performans sanatçısı Nezaket Ekici, Medley/White (Karmakarışık/Beyaz) isimli performansında 150'den fazla performansı arasından seçtiği 10 performansı sahneledi. Yabancı misyon temsilcileri ve sanatseverlerin büyük ilgiyle izlediği performansında Ekici, 2004 yılında evlendiği gün giydiği gelinliği ve eşi Dr. Andreas Dammertz ise damatlığını giyerek temsili bir düğün sergiledi.
Sergilediği performanslarda Türk- Alman kimliği, din, toplumsal cinsiyet, sanat tarihi ve mimarlık gibi konulara odaklandığını ifade eden Ekici şunları söyledi:
"Performans, enstalasyon ve videolarım Almanya ve Türkiye'nin iki kültürlü doğasından esinlenerek yaptığım çalışmalar. Bazı performanslarımda annemin bileziklerini takar, Kırkyarenli kadınların giydiği yöresel kıyafetlere benzer kıyafet giyerim. Hareket, mekan, malzeme, beden, eylem ve etkileşim konularıyla ilgileniyorum. Fikirler, düşünceler, tasarımlar işlerimin temelini oluşturuyor. Bedenimi bir anlatım aracı olarak kullanıyorum. Dört kıta, 30'dan fazla ülkede ve 100'den fazla kentte 150 farklı performans sergiledim. Yaşamımı Almanya'nın Berlin ve Stutgart şehirlerinde sürdürüyorum."
PERFORMANS SANATI NEDİR?
1960'lı yıllarda ortaya çıkan, izleyicinin önünde canlı olarak icra edilen bir sanat biçimi olan performans sanatı, sahne ve gösteri sanatlarıyla ortak yönler taşısa da dans, müzik, tiyatro, sirk, cimnastik gibi etkinliklerden farklı olarak görsel sanatların içinden çıkmış öncü bir akım olarak kabul ediliyor. Tiyatro performanslarından farklı, olaylar illüzyon olarak değil, olduğu şekliyle sergileniyor.
FOTOĞRAFLI