Ömür AVCI, Osman ŞİŞKO, Fatih TURAN/ TRABZON,()– SÜMELA Manastırı’nda bu yıl beşincisi düzenlenen Meryem Ana ayinini yöneten Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ortadoğu’da barış çağrısı yaptı, “Bu kutsal mekandan tüm siyasi taraflara ve özellikle din adına temsil gücü olan önder ve yöneticilere çağrıda bulunuyoruz. Gelin, dünyamızı ve bu coğrafyayı daha fazla hırpalamayalım” dedi. Patrik Bartholomeos, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ı da kutlayarak, “Yoğun ve uzun siyasi yaşantısında halkın oyuyla seçildiği bu yüce makamda başarılı olmasını huzurlarınızda diliyorum” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle 2010 yılında ilki gerçekleştirilen ve Meryem Ana’nın göğe yükseldiğine inanılan 15 Ağustos’ta düzenlenen Meryem Ana ayininin beşincisi Trabzon’un Maçka ilçesi sınırları içindeki Sümela Manastırı’nda yapıldı. Sabah saatlerinde konakladığı otelden beraberindeki din adamlarıyla birlikte ayrılan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Sümela’ya giden patika üzerinde kendisini karşılayan iki kemençeciyi selamladı, bahşiş verdi.
Ayini izlemesine izin verilen yaklaşık 500 kişinin yer aldığı manastıra dualar ve ilahiler eşliğinde giren Patrik Bartholomeos, dini ritüellerin yerine getirilmesinin ardından Yunanca ve Türkçe iki konuşma yaptı. Konuşmasının Türkçe bölümünde kendilerini ağırlayan Trabzonlu'lara teşekkür eden Bartholomeos, şunları söyledi:
“Çok sevgili Karadenizliler, yüce Allah’ın takdiri, hükümetimizin duyarlılığı ve siz Trabzonlu'ların sevgisiyle bu yıl beşinci kez Sümela Manastırı’na gelerek senelik ayinimizi yönettik ve hepimizin ortak inancında var olan Hazreti Meryem anamıza dualarımızı ettik. 10 yıllarca bu kutsal mekanda ibadet edememe üzüntüsünü yaşayan bizler ve Ortodoks camiası Sümela’nın bereketini, inayetini, takdislerini başka diyarlarda aradık. Farklı mekanlarda Sümela için yakardık, ağladık, dua ettik, kutsadık ve yaşattık. Bu güzel mekan yüzyıllar boyunca milyonlarca insanın ibadet yeri olmuştur. Sümela adeta bu doğa harikası içinde kendisini korumuş ve bugünleri beklemiştir. Üzülerek tespit ediyoruz ki Sümela’nın kutsallığını, önemini, hatta inancımızı rencide edebileceğini düşünen bazı kişi veya gruplar bu yönde uğraşı içindedir. Tarihi bilgiden, kültür mirası değerlerinden ve insan saygısından yoksun olan bu çevreler Sümela’ya zarar veremeyecekler.”
BİRBİRİMİZİ HIRPALAMAYALIM
Patrik Bartholomeos, “Maçka ilçemizin bu nadide zirvesi Türkiyeli,Yunanlı, Rus, Ukraynalı, Polonyalı, Gürcü ve milyonlarca Ortodoks’un dualarını birleştirmektedir. Kilise atalarımız, zor şartlarda kendi inançlarını koruyabilmişlerdir. Bugün de yüz binlerce Hıristiyan benzer şartlar yaşamaktadır. Ortadoğu’da ve Afrika’da her gün daha da artan din ve mezhep kavgaları insanlığı tedirgin etmektedir. Ekonomik konularda çareler üretebilen insanlık, maalesef sosyal, din ve inanç konularında başarılı olamamaktadır. Bu kutsal mekandan tüm siyasi taraflara ve özellikle din adına temsil gücü olan önder ve yöneticilere çağrıda bulunuyoruz. Gelin, dünyamızı ve bu coğrafyayı daha fazla hırpalamayalım. Birbirimizi daha fazla tanıyalım ve sevelim. Fedakarlıklarda bulunalım ve ödünler verelim. Yeter ki genç insanlar, aileler, anneler ve babalar acı çekmesin, ağlamasın. Farklılıkları tanıyalım ve destekleyelim. Bugünkü ayinimizde ayrıca ülkemiz insanları, komşu ülkelerin acı çeken, yerinden edilen, tehdit ve acılar çektirilen halkları için dua ettik. İnşallah dualarımız kabul görür” dedi.
ERDOĞAN’I KUTLADI
Bu hafta devletin zirvesinde önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Bartholomeos sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlk kez halk oyuyla seçilen yeni 12'nci Cumhurbaşkanımız ay sonunda görevlerine başlayacaklardır. Yine 12 yıl sonra yeni bir Başbakanımız görev alacaktır. Hep birlikte tarihi süreçlerden geçmekteyiz. Tüm bu gelişmelerin halkımıza hayırlı olmasını dilerim. Bu vesileyle seçilmiş Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan beyefendiyi candan kutluyorum. Yoğun ve uzun siyasi yaşantısında halkın oyuyla seçildiği bu yüce makamda başarılı olmasını huzurlarınızda diliyorum. Görevi sona eren Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül beyefendiye hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyor, kendisine güzel gelecek temenni ediyorum.”
Sözlerinin sonunda yine kendilerini ağırlayan yöre insanına teşekkür eden Patrik Bartholomeos, “Değerli Maçkalılar, Ekümenik Patrikhanemiz adına yurtdışından gelen ruhaniler ve dostlarımız adına hepinizi yürekten selamlıyorum. Misafirperverliğiniz için minnet duygularımızı ifade ediyorum. İnşallah seneye 15 Ağustos’ta buluşmak üzere sağlık ve afiyetler temenni ediyoruz” ifadesini kullandı.
Konuşmanın ardından yine ilahiler okundu, Bartholomeos tarafından kutsanan ekmek ve şarap katılımcılara dağıtıldı.

FOTOĞRAFLI