TÜRK Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, "Ülkemizde mevcut durumda 172 tescilli coğrafi işaret bulunmaktadır. Kasım ayı itibariyle 219 coğrafi işaret başvurusuyla ilgili işlemler de devam etmektedir. Antep baklavası için yapılan tescil başvurusu da Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlandı ve tescil yönünde önemli bir adım atıldı” dedi.
TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Trabzon Zorlu Grand Otel'de düzenlenen, Uluslararası Coğrafi İşaretler Semineri’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarihin akışı içerisinde coğrafi alanların medeniyetler üzerindeki belirleyici rolünün tartışmasız olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Asan, şunları söyledi:
"Kuşkusuz, dünyanın her coğrafi alanı, her yerel bölgesi, kendine özgü farklılıklarıyla ve zenginlikleriyle karşımıza çıkıyor. Bu farklılıklarla karşılaştığımızda hayranlık duyuyor ve etkileniyoruz. Hiç beklemediğiniz bir yerden, hiç beklemediğimiz anda karşımıza, mekanın ve iklimin nimetleriyle yoğrulmuş bir tecrübe, bir birikim, bir tat, bir çeşni çıkıyor. Ülkemiz coğrafi işaretler açısından son derece zengindir. Tarih boyunca farklı kültürleri bünyesinde barındıran Anadolu, tarihsel öneminin yanı sıra bereketli topraklarından kaynaklanan ve dış ticaretimizde önemli yer tutan ürünleriyle ön plana çıkmaktadır. Ancak bu zenginlik, değeri bilindiği zaman ve değerini bilecek kişilere ve yerlere ulaştığında bir anlam ifade eder."
ANTEP BAKLAVASI AB RESMİ GAZETESİ'NDE
Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye'de sınai mülkiyet haklarının tescil işlemlerini yürüten kamu kuruluşu olarak Türk Patent Enstitüsü’nün, yöresel ve geleneksel ürünlerin korunması ve hak ettikleri değerleri elde etmesi açısından önemli bir misyona sahip olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Asan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Coğrafi işaretler etkin bir şekilde kullanıldığında ve sistem iyi işlediğinde, kalkınma ve ekonomik gelişme açısından bize çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Dünyanın farklı ülkelerindeki başarılı uygulama örnekleri bu gerçeği doğrular niteliktedir. Ülkemizde mevcut durumda 172 tescilli coğrafi işaret bulunmaktadır. Kasım ayı itibariyle 219 coğrafi işaret başvurusuyla ilgili işlemler de devam etmektedir. Diğer yandan, ülkemizden Avrupa Komisyonu’na Antep baklavası, Aydın inciri, Afyon sucuğu ve Afyon pastırması olmak üzere 4 adet tescil başvurusu yapılmıştır. Güzel bir gelişme olarak, Antep baklavası başvurusu Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlandı ve tescil yolunda önemli bir adım atıldı. Bununla birlikte ülkemizdeki coğrafi işaretlerin uluslararası platformlara taşınması için özellikle AB nezdinde yapılan başvuru sayısının arttırılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Antep baklavası örneğinin de diğer coğrafi işaret sahibi şehirlerimiz açısından önemli bir motivasyon unsuru olacağına inanıyorum."
Seminer, açılış konuşmalarının ardından çeşitli oturumlarla iki gün sürecek.