MEVSİMLİK işçi göçleriyle birlikte, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’dan Kayseri’ye ‘Pancar Sökümü’ne gelen aileler için 'Konteyner kentler' kuruldu. Kayseri Valisi Orhan Düzgün, 6 ilçedeki 9 bölgede bin 600 kişinin konaklayacağı yaşam alanları oluşturduklarını, bu kapsamda 2 milyon 305 bin lira harcandığı söyledi.
Kayseri Valiliği, her yıl yaz aylarında yaşanan işçi göçleriyle birlikte ortaya çıkan sorunları gidermek için önemli bir proje uygulamaya konuldu. 2011 yılında planlanan Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) ile 1600 kişinin konaklayacağı yaşam alanları oluşturdu. Vali Orhan Düzgün, konteyner kentlerin 6 ilçedeki 9 bölgede kurulduğunu söyledi. Vali Düzgün, şöyle dedi:
"İşçi ihtiyacının fazla olduğu dönemlerde, ülkemizin bazı bölgelerinden diğer bölgelere işçi göçü söz konusu oluyor. Gelen işçilerin hayatlarını sürdürebilmeleri ve zorunlu ihtiyaçlarının karşılanabilmeleri için mevsimlik tarım işçileri projemiz gereğince, 6 ilçe ve 9 noktada bu işçilerimizin daha iyi konaklayabileceği, çamaşır, bulaşık yıkayabileceği, çocukların oyun oynayabileceği alanlar oluşturuldu."
Vali Düzgün, proje kapsamında çocukların unutulmadığını da belirterek, yaşam alanlarında eğitim ve oyun alanlarının olduğunu ifade etti. Şanlıurfa’dan gelen İsat Canikli. şöyle dedi:
"Allah, devletimizden razı olsun. Çok güzel olmuş buralar. Daha önceden böyle bir imkan yoktu. Çadırlarda kalıyorduk ve çok sıcak oluyordu. Bir kez tüp parladı, çocuklarımız yandı. Şimdi her şey çok güzel."
Aynı kentten gelen Ubeyt Canikli ise, Ankara Polatlı, Adana Reyhanlı, Eskişehir ve Amasya’ya mevsimlik işçi olarak gittiğini ve en büyük zorluğun çadırda kalmak olduğunu belirterek, yeni oluşturulan yaşam alanından çok memnun olduklarını söyledi.

FÇ(OE/İD) (FOTOĞRAFLI)