AYDIN Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde bulunan ve yıllık 1.5 milyon turistin ziyaret ettiği beyaz cennet Pamukkale'ye, geçen ekim ayında dikilen Denizli'nin simgesi horoz heykelinin kaçak olduğu belirtilip, kaldırılmasına karar verdi. Karara gerekçe olarak Pamukkale'nin SİT alanı olması gösterilirken, Pamukkale Turizm Derneği Başkanı Oysal Aslan, "Toprağın üzerinde hiçbir dokuya zarar verilmeden dikilen horoz heykelinin kaldırılması için alınan kararın yeniden gözden geçirilmesi ve geri dönülmesini bekliyoruz" dedi.
Denizli İl Özel İdaresi, dünyaca ünlü Denizli Horozu'nun tanıtımına katkıda bulunmak için geçen yıl Pamukkale antik havuzdan travertenlere gidilen yolun üzerine Denizli Horozu heykeli dikilmesine karar verdi. Heykeltraş Osman Atmaca'nın traverten mermer ve metal parçalar kullanarak yaptığı 2 metre yüksekliğindeki Denizli Horozu heykeli, antik havuzdan travertenlere gidilen yol üzerine dikildi. Dönemin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, Pamukkale'ye Denizli Horozu heykeli dikmek için önce Pamukkale Üniversitesi'nde görevli (PAÜ) akademisyenlerle görüştüklerini ve olumlu görüş aldıktan sonra heykeli diktiklerini söyledi.
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, heykelin kaçak olduğuna 6 ay sonra karar aldı. Kurul, Pamukkale'nin birinci derecede SİT alanı olduğunu, heykelin izinsiz dikildiğini belirterek kaldırılması gerektiğine dair karar aldı. Alınan karar tebliğ edildi. Yasalara göre, tebliğ tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde heykelin kaldırılması gerektiği belirtildi.
Pamukkale Turizm Derneği Başkanı Oysal Aslan ise, Kurul'un kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirtip, "Beyaz cennete her yıl ortalama 1 milyon 500 bin turist geliyor. Bu heykel ile Denizli'nin simgesi horozu dünya tanımış olacak. Toprağın üzerinde hiçbir dokuya zarar verilmeden dikilen horoz heykelinin kaldırılması için alınan kararın yeniden gözden geçirilmesi ve geri dönülmesini bekliyoruz. Burada amaç, Denizli Horozu'nu dünyaya tanıtmak" diye konuştu.

FI(AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)