MUĞLA’nın Datça İlçesi’ne bağlı Yaka Köyü sınırları içerisinde bulunan Palamutbükü’nde turizm sezonunun sona ermesiyle birlikte hummalı bir çalışma başladı. Tatil beldesi, şu günlerde şantiyeyi andırıyor. Palamutbükü’nde, 20 yıl önce yapılan şebeke suyu dağıtım hattı yenilenirken yeraltı sularının arıtıldığı tesise ikinci bir su deposu yapılıyor, toprak yollara ise kilit parke taşı döşeniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla İl Özel İdaresi’nin desteği ile yapılan ve yaklaşık 500 bin liraya mal olacak çalışmaların, Ocak ayı başına kadar tamamlanması bekleniyor.
Yaka Köyü Muhtarı Mehmet Nazmi Gültekin, Palamutbükü’nün son yıllarda turizm bakımından hızla geliştiğine dikkat çekerek, "Kış nüfusu 700 civarında olan bölgenin yaz nüfusu 5 bine ulaşıyor. Özellikle yaz aylarında su problemi yaşanıyor. 20 yıl önce döşenen eski şebeke hattı ihtiyaca cevap vermiyor. Yeraltından çekip arıtmadan geçirdiğimiz kaliteli suyu ise sağlıklı biçimde evlere ulaştıramıyoruz. Arıtılan suyun yüzde 50’si boşa gidiyor. Bu nedenle şebeke hattının yenilenmesi gerekiyordu. İhalesi yaz ayı başında gerçekleştirilen 12 kilometrelik yeni şebeke suyu dağıtım hattının yapımına başlandı" dedi.
250 TONLUK İKİNCİ DEPO
Yaklaşık iki yıl önce hizmete giren yeraltı suyu arıtma tesisine ikinci bir depo yapıldığını da belirten Gültekin, "Arıtma tesisimizde daha önce 75 tonluk bir depomuz vardı. Şimdi 250 tonluk ikinci bir depo yapıyoruz. Böylece iki depomuz olacak. Ayrıca toprak yollarda kilit taşı döşeme çalışmaları başlattık. Palamutbükü’nde yoğun bir çalışma yürütülüyor. Muhtarlık olarak personel desteği ile çalışmalara katkı sağlıyoruz" dedi, şöyle devam etti:
"Eğer başarabilirsek, Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceğiz. Yeni borularımızdan ev ve işyerlerine arıtmadan geçmiş suyu vereceğiz. Eski boru hattından ise kullanma suyunu vermeye devam edeceğiz. Arıtma suyu çok pahalı ve bir tonunun maliyeti 1.5 TL’yi buluyor. Arıtma suyunun satış fiyatını artırıp, kullanma suyunu daha ucuz fiyattan vermeyi planlıyoruz. İki hat olacağı için vatandaşlar ihtiyacına göre istediği suyu kullanabilecek. Bahçe sulaması ve inşaat gibi ihtiyaçlar için ucuz olan kullanma suyunu, ev içinde ise arıtma suyunu tercih edebilecekler. Ayrıca su şebeke hattına olası yangınlara karşı vanalar koyuyoruz. Belli aralıklarla konulan vanalar sayesinde yangınlara çok daha hızlı bir şekilde müdahale yapılabilecek. Yılbaşına kadar çalışmaların tamamlanmasını hedefliyoruz."