Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, () - AVRUPA'da, aralarında Türkiye'den 20'yi aşkın nehir ve gölün de olduğu toplam 115 noktada, 'Nehirler özgür aksın' sloganıyla 13 Temmuz Pazar günü Big Jump (Büyük Atlayış) gerçekleştirilecek.
Avrupa'da ilk olarak 2002'de Elbe Nehri'nin Çek Cumhuriyeti'ndeki kaynağından Almanya'nın Hamburg kentindeki halice kadar 55 yüzme noktasında, 200'den fazla yerel grup tarafından ve 100 bine yakın katılımla başlatılan etkinliğe, Türkiye'de bu yıl 20'nin üzerinde nehir, göl ve denizde katılım olması planlanıyor.
Nehirlerin özgür akması için tüm Avrupa'da 2005 yılından beri her Temmuz ayının ikinci pazar günü, saat 16.00'da binlerce kişi, 'Big Jump' etkinliğiyle bir araya gelerek atlıyor. Bu etkinlikteki amaç, insanlarla nehirleri barıştırmak, halkın nehirlerini ve göllerini yeniden kazanmalarını sağlamak ve bu alanlarla aralarındaki güçlü bağları yenilemek. 'Big Jump' buluşması, bu yıl 13 Temmuz Pazar günü yapılacak.
Türkiye'de Hasankeyf'ten Yuvarlakçay'a, Alakır'dan Çemişgezek Tağar Çayı'na kadar birçok noktada düzenlenecek etkinlikte, başta HES projeleri nedeniyle borulara hapsedilen nehirlerin özgürlüğü için doğa dostları, saat 16.00'yı gösterdiğinde kendilerini bulundukları bölgedeki nehir, göl veya denize bırakacak.
ATLAYIŞIN YAPILACAĞI NOKTALAR
Türkiye'de Doğa Derneği'nce düzenlenen 'Big Jump' etkinliğine ilişkin duyuruda; bu yıl İstanbul Burgazada, İzmir Seferihisar Akarca, Ankara Süvariçayı, Batman Hasankeyf, Urfa Birecik, Bursa Karacabey, Bursa İznik Gölü ve Darka, İzmir Menemen İmecevi, Tarsus Karasu Şelalesi, Kazdağları Mıhlı Şelalesi, Çanakkale Lapseki Gürecealtı, Tunceli Çemişgezek Tağar Çayı, Gökova-Akyaka Kadın Asmağı, Muğla Yuvarlakçay, Fethiye Yeşilvadi Kızıldere ve İzmir Foça Yeni Plaj atlayış yapılacak alanlar olarak açıklandı.
ALAKIR VE AHMETLER
Antalya'daki etkinliğe, geçen yıllarda olduğu gibi Alakır Nehri ve Ahmetler Kanyonu'ndaki atlayışlarla katılım olacak. Alakır Nehri Kardeşliği'nden her yıl etkinliğe katılım çağrısı yapılırken, bu yıl HES'lerle kurutulmuş birçok bölgede atlayışın mümkün olmadığına işaret ediliyor. Hassas bir doğaya sahip olan nehir için, bu yıl etkinliğin kitlesel değil, sakin ve bireysel gerçekleştirilmek istendiği kaydedildi.
Big Jump kapsamında herkesin, 13 Temmuz Pazar günü en yakınındaki akarsu veya göle giderek, saat 16.00'da büyük atlayışa katılabileceği belirtildi.


FOTOĞRAFLI