Erhan TEKTEN / İSTANBUL, () HALİÇ Kongre Merkezi'nde 5-7 Mayıs tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen  7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı'nın açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,  KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in iş güvenliğine yönelik yoğun eleştirilerine muhatap olmuştu.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, iş güvenliği konusunda özetle şu eleştirilerde bulunmuştu:

"1 Mayıs'ta yaşananlara bakıldığında, hükümet işçi sağlığı ve güvenliği konusunda da ne kadar samimi olduğunu gözler önüne sermiştir.  Bakan '1 Mayıs'ta işçilerden almış oldukları aidatın ne kadarını işçilerin hayatını kaybetmemesi için harcıyor, bunun hesabını versinler. Sendikacılık demek, ücret sendikacılığı değil' demiştir. Gerçekleri çarpıtan sayın Bakan'a bizim de sorularımız var. Hükümetiniz, bakanlığını bizim refahımız için kullanıyor. Halktan, emekçilerden aldığı vergilerin ne kadarını çelik duvarlar, iş cinayetlerinin önlenmesine harcıyor? Her 100 işyerinden sadece 3'ünü denetleyebilen bakanlığınız, iş cinayetlerinin önüne geçmek için ne kadar bütçe ayırmıştır? İşsizlik Fonu'nun ne kadarını işsizler için kullanıyorsunuz? Deprem vergilerini bile amacı dışında duble yol için kullandık diyen sizin hükümetiniz değil mi? 5 milyondan fazla insanın eline geçen aylık 846 liradan ne kadar vergi kesiyorsunuz? Sendikalar Taksim'de kutlama yaparsa halkın seyahat özgürlüğü engellenir... Köprüleri kapatan sizin hükümetiniz değil mi? 10 Şubat 2011'de 10 işçiden 9'unun bedeninin toprak altında olmasının utancı sendikalara mı, hükümetinize mi aittir?"

"HİÇBİR SENDİKAYA NE BİR ADIM UZAĞIZ, NE DE BİR ADIM YAKINIZ"
Eleştirileri yanıtlayan Bakan Faruk Çelik ise, şunları söylemişti:

"Arkadaşlarımız iş sağlığı, güvenliği ile ilgili bana buradaki konuşma listesini getirdikleri zaman, 'Bütün arkadaşlar konuşacak' dedim. Bizim olaya bakışımız böyledir arkadaşlar. Şu konuşsun, yok en büyük sendika konuşsun, şu konfederasyon olsun diye bir yaklaşımı kabul etmedik. Dedik ki, herkes çıksın, bu kürsüden özgürce çalışma hayatıyla ilgili ve özellikle iş sağlığı, güvenliği ile ilgili önerilerini, değerlendirmelerini burada dile getirsin, dedik. Bunun bir kere bilinmesinde fayda var. Sendikalara ve sendikacılığa bakışımızı en iyi burada oturan sendika ve konfederasyon başkanlarımız bilir. Biz yüzümüzü kızartacak, biz mahcup olacağımız bu kürsüden konuşamayacağımız hiçbir şeyi ne söyleriz, ne de yaparız. Her şey şeffaf bir şekilde cereyan ediyor. Hiçbir sendikaya ne bir adım uzağız, ne de bir adım yakınız."


Bakan Çelik, daha sonra 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de kutlanmamasının idarenin aldığını bir karar olduğunu belirterek, karara bu nedenle saygı duyulması gerektiğini belirtmişti.

ET (MK) (FOTOĞRAF)