SURİYE’de PKK’nın kolu nitelendirilen PYD’nin Eş Genel Başkanı Salih Müslim, Rojava olarak nitelendirilen Kürtler’in yoğun olduğu bölgedeki 3 kantondan oluşan yönetim biçiminin bütün Suriye’de uygulanabileceğini söyledi. Komşu Türkiye ile sınırın güvenli olmasından yana olduklarını, sınırı aşan tek mermi atmadıklarını savundu.
Uydu aracılığı ile yayın yapan Sterk TV’nin konuğu olan Müslim, kendilerine ön yargı ile yaklaşanların yanıldığını 3 kantondan oluşan demokratik yapıyı inceleyenlerin de bunun Suriye’nin tamamında uygulanabileceğini görebileceklerini anlattı. PYD lideri Salih Müslim, komşu ülkelerin sınır güvenliğine azami özeni gösterdiklerini ifade ederken şöyle dedi:
“ Tek bir mermimiz amacı dışında kullanılmıştır. Silahlı gücümüz YPG saldırgan değil, meşru savunma gücüdür. Türkiye’ye sorun ; Kürtler’in kontrolündeki bölgeler mi, diğerleri mi iyi diye. Gelip baksınlar Kürtler’in olduğu bölgeden öbür tarafa tek 1 mermi sıkılmamıştır. Diğer İslami grupların her gün havan topu düşüyor. İnsanlar ölüyor. Bizim zaten hiç kimse ile bir düşmanlığımız yok. Türkler’le görüştüğümüzde de söyledik. Sınırın rahat olması iki tarafın da yararınadır. Bizim iki tarafta da halkımız var. Sıksak kime sıkacağız? Oradakiler de bizim akrabamız, yakınımız.”
Salih Müslim, özerk yönetimi oluşturduktan sonra çok rahatladıklarını anlattı. PYD lideri, sorunları oluşturulan komisyon, komitenin çözdüğünü, toplumsal ekonomiden söz edildiğini kaydederek. “Halk kendisini i idare edecek. İhtiyacına göre üretim yapacak” diye ekledi.