Özcan ÇİRİŞ / BİTLİS, () - BİTLİS Belediyesine, AK Partili başkan Fehmi Alaydın'ın görev yaptığı 2009 yılında özelleştirme İdaresi tarafından devredilen Tekel sigara fabrikasının arazisi, geri istendi. İtfaiye Hizmet Binası olarak kullanılan bina ve arazinin, 30 Mart'ta BDP'li Hüseyin Olan'ın başkan seçilmesinin ardından geri istendiğini belirten siyasiler ve sivil toplum örgütü temsilcileri karara tepki gösterdi.
Bitlis Belediye Başkanı BDP'li Hüseyin Olan, Belediye Başkanvekili Nevin Daşdemir Dağkıran, bazı siyasi partiler, STK temsilcileri ile yaklaşık 20 esnaf Bitlis Belediyesi önünde ortak basın toplantısı düzenledi. Basın açıklamasını, Demokrat Parti'nin 30 Mart seçimlerinde Belediye Başkan Adayı gösterdiği Nihat Ceylan okudu. Ceylan, 2009 yılında belediyeye 'Kamu Yararına' kullanılmak ibaresiyle devredilen ve tapularını Bitlis Belediyesine veren Özelleştirme İdaresi'nin, ani bir kararla 'Kamu Yararına' ibaresini çıkartığını ileri sürerek bu yerlerin geri verilmesini istemesini, siyasi bir karar olarak değerlendirdiklerini söyledi. Ceylan hukukun üstünlüğüne inandıklarını, bu anlamda her türlü hukuki ve demokratik yolla hak arayacaklarını belirtti. Ceylan şöyle konuştu:
"Yaklaşık 130 dönümlük arsa üzerindeki gayrımenkul 2009 yılında belediye hizmetlerinde 'Kamu Yararına Uygun Şekilde Kullanılmak Üzere' protokol imzalanarak tapu ile birlikte Bitlis Belediyesi'ne devredilmiştir. Ancak 30 Mart seçimlerinin ardından belediyenin el değiştirmesi ile birlikte 14.05.2014 tarihinde söz konusu arsa ve binalar, kamu yararı gözetmeksizin Başbakan ve 4 icracı bakanın imzasıyla belediyeden alınarak Özelleştirme İdaresi'ne devredilmiştir. Başbakanlıktan çıkan kararın uygulanması için 05.02.2018 tarihine kadar süre tanınmasına rağmen, ilin valisi 2 gün gibi kısa bir sürede imzalanmasını sağlayıp, Tapu Genel Müdürlüğü'nün hukuksuz kararının oluşmasını sağlamıştır. Bu karar sadece Bitlis Belediyesini değil, Bitlis halkını hedef alan bir karardır. Bitlis kamuoyu sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi partiler ve esnafı ile bu karara karşı çıkmıştır."
Yapılan açıklamanın ardından toplantı yapan komisyonun, önümüzdeki günlerde farklı bir tepki ile açıklamalarına devam edeceği bildirildi.
Söz konusu arazi, Belediye Başkanı AK Partili Fehmi Alaydın'ın görev yaptığı 2009 yılında, belediye hizmetlerinde 'Kamu Yararına Uygun Şekilde Kullanılmak Üzere' protokol imzalanarak tapu ile birlikte Bitlis Belediyesi'ne devredilmişti.

ÖÇ(FE/COŞ) (FOTOĞRAFLI)