EMNİYET Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanı Cemil Tonbul, terörün hangi düşünce adına olursa olsun meşru görülemeyeceğini belirterek, "Terör hiçbir din ve milletle bağdaştırılamaz" dedi.
1'inci Uluslararası Polis Harekat Birimleri Çalıştayı, Antalya'da başladı. Belek IC Santai Otel'de 17 Kasım'a kadar devam edecek çalıştay, Vali Sebahattin Öztürk, İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Özel Harekat Daire Başkanı Cemil Tonbul ve 15 ülkenin özel harekat yetkililerinin katıldığı açılış oturumuyla toplandı.
Daire Başkanı Cemil Tonbul burada yaptığı konuşmada, terörün hangi düşünce adına olursa olsun meşru görülemeyeceğini söyledi. Tonbul, “Bir düşünce adına terörün araç olarak kullanılması terörü asla meşru hale getiremez. Terör hiçbir din ve milletle bağdaştırılamaz" ifadelerini kullandı.
Vali Öztürk ise küreselleşen dünyada terör sorununun barışı engellediğini belirterek, “Bu sorunun çözülmesi elbette bütün ülkelerin arzusudur. Bunun çözümü için Türkiye Cumhuriyeti adımlar atmaya devam ediyor, edecektir" diye konuştu.
Terörle mücadelede ve hukuk ilişkisi konusunda çalıştayın açılış oturumunda sunum yapan Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özcan, özel harekat güçlerinin hukuk çerçevesinde davranmaları gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Özcan, “Teröristin uyması gereken bir hukuk kuralı var mı, yok. Devlet düzenine karşı çıkan bir örgüttür. Ama bunun karşısında devlet teröristin karşısına hukuk kuralları ile çıkıyor. Hukuk kuralları yapmış olduğumuz eylemi meşru hale getirir" dedi.
Çözüm sürecinin 2013 yılı içerisinde herhangi bir çatışma ortamının oluşmamasını sağladığını kaydeden Prof. Dr. Özcan, yapılan operasyonlarda hukuka uygun davranışların sonucunun halkın desteği olduğunu, bunun duygusal bir bağı da yanında getirdiğini söyledi. Prof. Dr. Özcan, “Yapılan operasyonlarda hukuka uygun davranışların sonucu halkın desteğini alırsınız. İnsani istihbaratın desteğini alırsınız. Terörle mücadelede olmazsa olmaz istihbarattır. Elektronik ve farklı şekillerde bilgi edinebilirsiniz. Ama insani istihbarat en önemlisidir" diye konuştu.
'KÜRT TERÖRÜ' DEMEDİK, 'PKK TERÖRÜ' DEDİK
Terörle mücadele sırasında bir inanç ya da etnik unsurun temel alınmaması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Özcan, "Terörle mücadele ederken ideolojilerle toplumlarla mücadele edilmemeli. Terörün dini, dili, ırkı olmaz. Biz hiçbir zaman 'Kürt terörü' demedik, 'PKK terörü' dedik. PKK, bütün Kürtleri temsil etmez" dedi.
Terör örgütlerinin devletin ve güvenlik güçlerinin yaptığı yanlışlardan beslendiğini vurgulayan Prof. Dr. Özcan, “Özel hareket polisliği açısından bakıldığında terörle mücadele bir filme benzer. Bu filmin birçok sahnesi var ama en son sahnede alana asıl oyuncular çıkıyor. Özel harekat güçlerinin terör örgütü ile karşı karşıya gelmesi filmin son karesidir. Biz bu karede yanlış yaparsak film alt üst olur" diye konuştu.