Ergün AYAZ- Caner SÖNMEZ/ İZMİT(Kocaeli), ()- MARMARA Bölgesi'ni sarsan 17 Ağustos 1999 Depremi ardından İzmit'te Bayındırlık Bakanlığı tarafından yaptırıldığı için bu adla anılan Bayındırlık Konutları'ndaki 5'inci Ada 15 Blok'ta oturanların 14 yıldan bu yana komşularının evinde oturdukları ortaya çıktı. Bir konut sahibinin kredi için bankaya başvurduğunda ortaya çıkan bu karışıklığın, dairelerin projede sağdan, tapuya geçerken ise solda numaralandığı anlaşıldı.
İzmit'in Ayazma Mahallesi'nde bulunan ve Marmara depreminin ardından evleri yıkılan depremzedeler için devlet tarafından Bayındırlık Kalıcı Konutları'nda oturanlar yıllardan bu yana oturdukları dairelerin aslında kendilerine ait olmadığını öğrenince şok yaşadı.    Depremde Orduevi Semti'de bulunan daireleri ağır hasar gören Ayşe Güneş Özşen, 2001 yılında devlete borçlanarak ve ipotek konularak geçici olarak verilen tapuyla  Bayındırlık Konutları'ndaki dairesine yerleşti. Daha sonra konuta annesi Nazmiye Güneş'i yerleştiren Ayşe Güneş Özşen başka yere taşındı.
KREDİ BAŞVUSUNDA BULUNUNCA ORTAYA ÇIKTI
Kent merkezinde bir kafeyi işleten Ayşe Güneş Özşen, Bayındırlık Konutları 5'inci Ada 15 Blok Daire 7 numaralı evini ipotek göstererek bankadan kredi çekmek istedi. Bankanın yaptığı incelemede 10 numaralı dairenin tapuda 7 nolu daire olarak göründüğünü tespit edildi. Banka, bunun üzerine Özşen'e kredi vermedi. Tapuya giden Özşen'e projenin yeniden yapılandırılmasıyla bu sorunun çözülebileceği söylendi. Ancak tapuda yapılan inceleme sonunda da burada herkesin kendisine ait olduğu sandığı dairelerin aslında komşulara ait olduğu, sakinlerin komşularının dairelerinde oturmakta olduğu anlaşıldı.
"YANLIŞ EVLERDE OTURUYORLAR"
Herkesin yanlış evlerde oturduğu anlaşılınca şoke olduklarını anlatan Ayşe Güneş Özşen, şöyle konuştu:
"Kredi başvurusu yapmak isteyince bu durumu öğrendim. 5'inci Ada 15'inci Blok'ta bulunan 14 dairede yaşayanların hepsi aslında komşusunun dairesinde oturuyor. 2001 yılından itibaren konut sakinleri başkasının dairesinde oturduğundan habersiz. Daireler projede sağdan, tapuya geçirilirken ise soldan numaralandırılınca bu durum ortaya çıkmış." 
"BU DURUM BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ"
Karşılaştıkları sıkıntının biran önce çözülmesi gerektiğini söyleyen Özşen konuşmasını söyle sürdürdü:
"Bu sıkıntının tüm dairelerde çözülmesi gerekiyor. Tapuda dairelerin becaiş yöntemiyle değiştirilmesi halinde 2 bin TL civarında masraf gerektiği söylendi. Bu bizim hatamızdan kaynaklanmadı. Bu sorunu yapanların çözmesini istiyoruz."

EA(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)