Bedir ALTUNOK/ KARS, () - KARS’ın Sarıkamış ilçesinde karayoluna çıkan ayı otomobil çarpması sonucu telef oldu. Ayıya Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi’nde otopsi yapıldı. Otopsinin ardından ayının içi doldurulup üniversitede sergilenecek.
Olay, dün saat 21.45 sıralarında Kars-Erzurum karayolunun 10'uncu kilometresinde meydana geldi. Adem Çoğantimur yönetimindeki 25 EK 231 plakalı otomobil, aniden yola çıkan ayıya çarptı. Ayı telef olurken, otomobilde ise hasar meydana geldi. Yapılan incelemede ayının 170 santim uzunluğunda, 200 kilogram ağırlığında olduğu belirlendi. Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekipleri olay yerindeki ilk incelemenin ardından telef olan ayıyı kamyonete yükleyerek Kars’a getirdi. Otopsisi için KAÜ Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi’ne teslim edilen ayının gerekli yazışmalar ve içinin doldurulmasının ardından üniversitede sergileneceği öğrenildi. Sarıkamış ormanlarında son 1 yıl içinde 2'si silahla 1’i de trafik kazasıyla toplam 3 ayının telef olduğu bildirildi.
Müdürlük olarak olay yerinde kaza tutanağı tuttuklarını söyleyen Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Murat Doğanay, "Telef olan ayıyı alıp üniversiteye teslim ettik. Otopsi sonucundan sonra Genel müdürlüğün uygun görmesi halinde ayının içini doldurup Kafkas Üniversitesi'ne hibe edeceğiz. Tabi bölge trafik ve jandarma konuyla ilgili olay yeri tespit tutanakları yapmışlar. Olayı incelediğimizde tamamen bir kaza olduğunu, kasıtlı bir unsur olmadığı, kazayla öldüğü tarafımızdan belirlendi. Şu an Sarıkamış ormanlarında bir envanter çalışmamız yok. Ama sayılarının popülasyonun arttığı yönünde ciddi gözlemlerimiz var. Ayı tamamen ava yasak, nesli tehlikede olan bir hayvan. Tüm hayvan gruplarında av yasak" diye konuştu.
KAÜ Yaban Hayatı Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Burhan Özbuğa ise, "Halkımızdan ricamız özellikle gece ormanlık alanlardan geçerken dikkat etmeleri gerekir. Çünkü bu tür ayıların gece saatlerinde yola çıkmaları mümkün olmaktadır. O nedenle dikkatli davranılırsa bu tür kazaların önüne geçilebilir" dedi

BA(KS/AK) (FOTOĞRAFLI)