Zafer TOKUŞ- Aziz GÜVENER/ADAPAZARI (Sakarya), () - SAKARYA'nın Sapanca İlçesi'ne bağlı Kırkpınar semtindeki Kırkpınar Halkı Otizm Dayanışma Derneği Başkanı Cem Kumuk, kendilerine bağlı eğitim merkezindeki dayak sakandalıylı ilgili açıklama yaptı. Cem Kumuk, internette yeralan nöroloji uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül'ün otistik oğlunun öğretmenleri tarafından dövülmesi görüntülerinin, binadaki güvenlik kamerası olmayan yerlerde ve geçen ocak ayında kaydedildiğini söyledi.
Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül'ün oğulları 20 yaşındaki Ata Sinan Koçbekar ile 18 yaşındaki Bumin Yılmaz Koçbekar'ın eğitim gördüğü Kırkpınar Halkı Otizm Dayanışma Derneği'nde kötü muameleye uğraması haberi, kamuoyunda yankı yarattı. Bu konuda açıklama yapan Dernek Başkanı Cem Kumuk, çocukları otistik olan aileler tarafından kurulan bir dernek olduklarını belirtti.
Cem Kumuk, dayak skandalı görüntülerinin, dernekte çalışırken geçen 29 Mayıs'da otistik bir çocuğa berberde kötü davrandığı gerekçesiyle işten çıkarılan bir öğretmen tarafından geçen 24 Haziran'da facebook üzerinden sosyal medyada yayınlandığını söyledi. Kumuk, şunları söyledi:
"29 Mayıs tarihinde o görüntülerde kameranın arkasında yer alan, görüntüyü kaydeden yaşam koçu, köyümüzün berberinde, sorumlu olduğu çocuğa karşı kötü davranış içindeyken, berber tarafından uyarılmış. Buna rağmen davranışlarını tekrar etmesi sonrasında, bize ulaştırılan ihbarla savunması alındı. Daha sonra iş akdi feshedildi. Görevine son verilen bu kişi, bizzat kendisinin ocak ayında kayda aldığı görüntüyü 24 Haziran'da facebook üzerinden servis etmesiyle olay ortaya çıktı."
GÜVENLİK KAMERASININ OLMADIĞI YERLERDE ÇEKİLMİŞ
Cem Kumuk, öğretim üyesinin oğullarının tartaklandığı görüntülerinin eğitim binasının güvenlik kameralarının bulunmadığı yerler olan tuvalet ve soyunma odasında çekildiğini kaydetti.
Kumuk, "Olayın dernek binasını her tarafı güvenlik kameralarıyla donatılmışken kamera koyamadığımız yegane yer olan soyunma odası ve tuvalette bu eylemi gerçekleştirmişler" dedi.
SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU
Dernek tarafından görüntülerde iki gence dayak attığı görülen öğretmen S.Ç. hakkında da savcılığı suç duyurusunda bulunulduğu ve soruşturmanın devam ettiği belirtildi. Sakarya Valiliği'nin Sapanca Kırkpınar Halkı Otizm Dayanışma Derneği merkezdeki dayak olayıyla ilgili başlattığı idari soruşturma da sürüyor.
23 KİŞİ EĞİTİM GÖRÜYOR
Olayın ardından Prof. Dr. Ayşegül Öğmegül'ün otistik iki oğlunu eğitim görmesi için yüksek bir ücret ödeyerek gönderdiği derneğin, aileler tarafından kurulan bir dayanışma derneği olduğu; halen merkezde de 23 otistik bireyin eğitim gördüğü bildirildi.
Otistlik gençlerin eğitim gördüğü merkezin Aile ve Politikalar Bakanlığı'na bağlı olmadığı, denetimin Valiliğe bağlı Dernekler Masası tarafından yapıldığı belirtildi.

FOTOĞRAFLI