TÜRKİYE'nin ilk çikolata sergisi Saint-Joseph Fransız Lisesinde törenle açıldı. "Osmanlı’dan Cumhuriyet’e çikolatanın lezzetli tarihi" isimli sergi çikolatanın bilinmeyen yönlerini mercek altına alırken çikolatanın İstanbul ve Anadolu'daki yolculuğunu tarih, sanat ve çikolataseverlerle buluşturdu.

"Osmanlı’dan Cumhuriyet’e çikolatanın lezzetli tarihi" isimli serginin açılışı bu akşam saat 19.00'da Kadıköy'deki İstanbul Saint-Jaseph Fransız Lisesinde düzenlenen törenle yapıldı. Törene İsviçre'nin İstanbul Başkonsolos Yardımcısı John Ruhoff, Okul Müdürü Jean Michel, serginin sponsoru Nestle Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Oben Akyol, serginin küratörü Saadet Özen ile çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan serginin küatörü Saadet Özen, Osmanlıca kaynaklarda ve Nestle’nin İsviçre Vevey’deki arşivlerinde uzun süren çalışmalardan sonra serginin oluştuğunu, çikolatanın bu topraklara geldiğinde Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğünü belirterek "Sergiyle birlikte bu özel lezzetin tarihine dair bir çok bilgi ve belge bir araya geldi. Çikolata on dokuzuncu yüzyıldan beri bilinen bir şeydi. Osmanlı, çikolatayı ilk olarak alafranga pastanelerde sunulan, özellikle soğuk havalarda sevilen, hatta doktorların da tavsiye ettiği bir içecek olarak tanıdı" diye konuştu.

Daha sonra konuşan Nestle Türkiye çikolata ve şekerleme Grubu Genel müdürü Oben Akyol da “Türkiye’de çikolatanın tarihi demek aslında bir anlamda Nestle'nin de bu ülkedeki tarihi demek. Bu nedenle "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Çikolatanın Lezzetli Tarihi" sergisi bizler için çok önemli. Dünyada milyonlarca insanı çikolatayla tanıştıran ve 1875'ten beri çikolata üreten Nestle, Londra ve Paris’ten sonra 1909 yılında ise İstanbul’a ilk satış ofisini açtı. O yıllarda halkın ve sarayın büyük beğenisi gören markamız Sultan Abdülhamid döneminde resmen saraya girdi ve Nestle, sarayın resmi çikolata tedarikçisi oldu. Bu büyük ilgi ve beğeni, 1927 yılında Feriköy'de, Türkiye'nin ilk çikolata fabrikasını kurulmamızla daha da pekişti" dedi.

Eğlenceli bir mekan düzenlemesiyle hazırlanan ve çikolatanın Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan hikayesinin başrol oyuncularını ve eğlenceli anekdotlarının fotoğraflarla anlatıldığı sergi yoğun ilgi gördü. 24 Ocak'a kadar açık kalacak sergi saat 09.00-19.00 saatleri arasında Saint -Joseph Fransız Lisesinde ücretsiz olarak gezilebilecek.