MUĞLA Yöresinde Yaşayan Yabancıların Dayanışma Derneği tarafından 2013'te il genelinde başlatılan Can Melek Projesi çerçevesinde 100 zihinsel engelliye 'akıllı bileklik' dağıtıldı. Engellilere dağıtılan bilekliklerde, kaybolmaları durumunda ailesine ulaşılması için o kişinin ismi, hastalık durumu ve telefon numarası yer alıyor.
Hilton Otel’deki törene Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Muğla İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, MHP Muğla Milletvekili ve Büyükşehir belediye başkan Adayı Mehmet Erdoğan, çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları, engelli aileleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.
Muğla Yöresinde Yaşayan Yabancıların Dayanışma Derneği Başkanı Halil Karanfiloğlu, törendeki konuşmasında Can Melek Projesi ve dağıtılan akıllı bilekler hakkında bilgi verdi. Zihinsel engellilerin sık sık kaybolduklarını ve bu durumun aileleri için üzüntüye olduğunu belirten Karanfiloğlu, "Böyle durumlarda polis ve jandarma ve sağlık personelleri kaybolan engellileri bulmak ve ailelerine ulaşmak için büyük çaba sarfediyor. Engelli kardeşlerimiz bulunuyor ancak bu nedenle ailelerine bilgi verilmesinde gecikmeler oluyor. Bunu önlemek için bir bileklik yaptık. Engellilere dağıtacağımız, can melek bilekliklerinde o kişinin ismi, hastalık durumu ve ulaşılabilecek bir telefon numarası yer alacak. Bu bilek sayesinde kaybolan engeliler bulunduğunda ailesine kolayca ulaşılması sağlanacak" diye konuştu.
Karanfiloğlu, Can Melek Projesi’nin gönüllülük esasına dayandığı ve Türkiye’nin projesi olması için de tüm yetkililerin desteğinin gerektiğini kaydetti.
Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer de projenin hiçbir söze gerek kalmadan muhteşem bir mesaj verdiğini söyledi. Engelliler için yapılanları, insanlık meselesi ve toplumsal bir sorumluluk olarak nitelendiren Güvençer, "Nerede dokunulması gereken bir dert, ilaç olunması gereken bir hastalık, onarılması gereken bir yara varsa gerçek insanlar olarak orada olma mecburiyetimiz var. Engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin dertlerine duyarsız kalmayıp, bir şeyler yapabilme çabası içerisinde bu projeyi başlatan dernek üyelerine ve projeye destek veren tüm ilgili kurumları yürekten kutluyorum. Ve oluşan tabloyu yürekten alkışlıyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Vali Güvençer ve protokol üyeleri, engellilere akıllı bilekliklerini taktı.
İlk etapta zihinsel engelilere takılan akıllı bilekliklerin, ilerleyen zamanda yanygınlaştırılarak yaşlılar, alzheimer ve parkinson, epilepsi, şeker, böbrek ve yüksek tansiyon hastalarına da dağıtılmasının planlandığı bildirildi. Öte yandan, can melek bilekliklerinin üzerine, Muğla Sıtkı Koçman üniversitesi’nin de desteğiyle güneş enerji sistemiyle çalışılacak ve uzaktan algılama yöntemine sahip çip sisteminin geliştirilmesi için Avrupa Birliğine ve TÜBİTAK’a proje sunulacağı da bildirildi.

CK(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)