MUĞLA'nın Ortaca İlçesi Belediye Başkanı CHP'li Hasan Karaçelik, İztuzu Plajı'nın işletme hakkının özel sektöre verilmesine tepki gösterdi.
Ortaca Belediye Başkanı CHP'li Hasan Karaçelik, Meclis üyelerinin de hazır bulunduğu belediye toplantı salonunda konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Plajın ihalesiz devredildiğini ve kararı tanımadıklarını söyleyen Başkan Karaçelik, "Bilindiği gibi 15 yıldan bu yana bu plajlar Dalyan belediyesi tarafından çalıştırılmakta idi. 6360 sayılı büyükşehir yasası ile Dalyan belediyesinin belediye niteliğinin kaybolması sonucu Ortaca Belediyesi bu plajların çalıştırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne yılbaşından önce resmi müracaatını yapmıştır. Ancak buna rağmen plajların bir özel şahsa verildiği bize telefonla tebliğ edilmiştir. Bu kararın gerekçesini sorduğumuzda da daha fazla para verdiklerini söylemişlerdir. Biz kamunun malının ve yerlerinin sadece para kazanmak amacıyla çalıştırılmasının doğru olmadığını, şayet parayı kazanacaksa da kamunun kazanması gerektiğini, çünkü kamunun kazanacağı paranın gene kamuya yatırım olarak geri döneceğini ifade ettik. Sahillerin kişilerin kazanç aracı olarak kullanılmaması, kullandırılmaması gerektiğini söyledik. Eğer bu kararlarında ısrarcı olurlarsa da çok ciddi bir kamuoyu tepkisi ile karşılaşacaklarını kendilerine ilettik. Bize konuyu tekrar gözden geçireceklerini söylediler" dedi.
Gerekirse tüm yasal yollara başvuracaklarını vurgulayan Başkan Karaçelik, "Biz uygulamanın kanun içi veya kanun dışı olduğunu bilemiyoruz. Şöyle bilemiyoruz. Ankara'da TUÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) isimli bir vakıf kurulmuş. Bunun muadili olarak da Muğla'da MUÇEV (Muğla Çevre Koruma Vakfı) kurulmuş. Yasalar veya yönetmelikler bu vakıflara verilmesi ve vakıflar aracılığı ile bunların işletilmesi konusunda cevaz verilip, verilmediğini bilemiyoruz. Çünkü Türkiye'de yasalar ve yönetmelikler çok sık değişiyor" diye konuştu.
Kararın kendilerine sözlü olarak bildirildiğini ifade eden Başkan Karaçelik, "Geçen yıl Dalyan Belediyesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na 867 bin lira kira bedeli olarak ödeme yapmış. Biz de bu yıl 1 milyon olarak teklif ettik. Fakat bizden daha fazla para teklif ettiklerini söylediler. Biz, bu nasıl bir yöntemdir ki bize bildirmeden, herhangi birinin teklifini bize söylemeden böyle bir karar aldınız dedik. Onların bize verdiği cevap ise 'siz bize sözlü olarak ilettiniz, onlar da bize sözlü olarak iletti, biz de size sözlü olarak iletiyoruz'. Bu nasıl bir yöntem. Biz burada ortaçağ devleti yönetmiyoruz. Bu anlayış nasıl bir devlet anlayışıdır, anlamış değilim" dedi. Başkan Karaçelik, plajda 40 işçinin çalıştığını söyledi, yeni alacak işletmecinin bu kişileri işten çıkartılabilme ihtimaline dikkati çekti.


(FOTOĞRAFLI)