Enver ALAS / İSTANBUL, () Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi arasında Örnektepe ve Sütlüce Mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm kapsamında 'Riskli Alanda Yürütülecek Uygulamalara İlişkin Protokol' imzalandı. İki etaptan oluşan ve toplamda 28 bin metrekareyi kapsayan dönüşümün 16 bin metrekarelik ilk etabında bütün bina sahipleriyle anlaşıldı. Törene katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Kentsel dönüşüm çalışmaları seçim öncesinde yavaşladı ancak yeniden hızlandı" dedi.
Beyoğlu, Örnektepe ve Sütlüce mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm kapsamında 'Riskli Alanda Yürütülecek Uygulamalara İlişkin Protokol', Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın katılımıyla düzenlenen törenle imzalandı. Taksim'de Park Bosphorus Otel'de düzenlenen tören, Sütlüce ve Örnektepe Mahalleleri'ne yapılacak kentsel dönüşüm çalışmasının anlatıldığı videonun izlenmesiyle başladı. Törende bir konuşma yapan İdris Güllüce, her kentsel dönüşüm protokollerinde çocuklar gibi mutlu olduğunu dile getirerek, atılan imzalar için "Hızla gelişen, kalkınan ve lider olma yolunda ilerleyen ülkemizin daha aydınlık yarınlara koşmasının bir belgesi olarak görüyorum" diye konuştu.
Kentsel dönüşüm çalışmalarını çok zor çalışmalar olduğuna dikkat çeken Güllüce, "Gayrimenkul, çok zor uzlaşılan ve çok zor paylaşılan bir konudur. O nedenle kentsel dönüşümü yapmak iki kelimeyi söylemek kadar kolay değil. Ben bu zor işlemi başlatan ve yürüten belediye başkanımız ile ekibine, belediye meclis üyelerine, mimarlara, mühendislere çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
ÇALIŞMALAR SEÇİM ZAMANINDA YAVAŞLAMIŞTI, ŞİMDİLERDE TEKRAR HIZLANDI
Güllüce, kentsel dönüşüm çalışmalarının seçim öncesinde yavaşladığını ancak bugünlerde Türkiye genelinde çalışmaların hızlanmaya başladığını kaydetti. Güllüce, "Seçim öncesinde aday belirleme psikolojisi işin içine girdi. Seçimden sonra ise yeni belediye başkanlarımız ancak kendilerine gelmeye başladı. Çalışmalar şu anda tekrar hızlandı. Türkiye genelindeki tüm belediye başkanlarına parti farkı gözetmeksizin bir çağrıda bulunuyorum. Gelsinler, Altyapı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüze başvursunlar. Projelerini getirsinler ve Türkiye genelinde başlattığımız kentsel dönüşümü devam ettirelim" dedi
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TARİHSEL SÜRECİYLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Kentsel dönüşüm çalışmalarının sadece bakanlıklarıyla sınırlı olmadığını dile getiren Güllüce konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Kentsel dönüşümün bir miktarını TOKİ yapıyor. TOKİ bizim bakanlığımıza bağlı değil, direk başbakanlığa bağlıdır. Ayrıca belediyeler, belediye kanununun kendilerine verdiği yetkiye dayanarak, bazı noktalarda bakanlığımızla muhatap olmadan kendileri de yapıyor. Kentsel dönüşüm yeni bir uygulama, henüz 2-3 yaşında. Yürürken bazı aksaklıkları fark ediyorsunuz ancak bunları zaman içinde bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Yasa ve yönetmeliklerde bazı değişiklikler bu nedenle yapıldı. En son kira ile ilgili olan değişiklik yapıldı, çünkü yeterli değildi. Kiranın süresi ve miktarında değişiklikler yapıldı."
"ÜŞÜDÜM METROPOLLERDE YALNIZLIKTAN" DİZESİNDEN ALINTI YAPTI
İdris Güllüce konuşmasında mahallelerin mutlaka korunması gerektiğine de dikkat çekti. Mahalle aidiyetinin önemini vurgulayan Güllüce, "Bu ülkenin kendine ait komşuluk, aile, arkadaşlık değerleri var. Biz bu değerlerin mahalle ile korunmasından yanayız. Sitelerde böyle mi? Şair, 'üşüdüm metropollerde yalnızlıktan' diyor. Şairin dediği gibi sitenin içine girdikten sonra yalnızlık bana göre daha da artıyor. Benim sitelerde oturan insanlarla alıp veremediğim bir şey yok ancak sosyolojik bir problemi ortaya koymaya çalıştım" diye konuştu.
Güllüce, kentsel dönüşümü deprem riski açısından da değerlendirdi. Konuşmasında "Deprem zaman zaman kapımızı çalarak, bize, 'Bakın ben arada bir gelebilirim, elinizi çabuk tutun' diyor" diyen Güllüce şöyle devam etti:
"Daha geçenlerde 17 Ağustos'ta yaşadıklarımız nedeniyle hafızalarımızı tazeledik. O dönem ben belediye başkanıydım. 60-70 gün deprem bölgesinde hayatımın en zor günlerini yaşadım. Deprem için gittik oraya ve orada ceset çıkarmak, yol açmak, bina yıkmak gibi çalışmalar yaptık. Bu nedenle depremlere karşı daha az zarar görebilecek bir Türkiye'yi oluşturmamız lazım."
Törende bir konuşma yapan Ahmet Misbah Demircan ise Sütlüce ve Örnektepe'deki projenin iki etaptan oluştuğunu ve birinci etapta bulunan tüm hak sahiplerine yüzde yüz anlaştıklarını ifade etti. Demircan, "Birinci etapta tahliyeleri yaptık, kira yardımı sistemini çalıştırmaya başladık, yıkımları gerçekleştirdik. Hemen bugünden sonra yapım ihalelerini gerçekleştireceğiz. En kısa sürede Allah'ın izniyle temeller atılacak, evler ve işyerleri yükselmeye başlayacak. Projenin ikinci etabıyla ilgili vatandaşlarımızla görüşüyor, tasarladığımız Örnektepe'yi anlatıyoruz. Şifahi olarak yüzde 100'e varan mutabakat var. İnşallah ikinci etapta en kısa sürede sözleşmeleri imzalayacağız" diye konuştu.
PROJE 28 BİN METREKARELİK BİR ALANI KAPSIYOR
Demircan, Örnektepe ve Sütlüce Mahallelerine yapılacak çalışmalarla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
"Örnektepe Mahallesi'nde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesi toplamda 28 bin metrekarelik bir alanı kapsadığını kaydeden Demircan. Bunun 16 bin metrekarelik alanında bütün binalarla görüşülerek anlaşıldı. Buradaki bütün binalar yıkıldı ve vatandaşlarımızın da kiraları ödeniyor. Bakanlığımızın ve belediyemizin kentsel dönüşüm çalışmalarının birinci etabını önümüzdeki iki yıl içinde tamamlamış olacağız. 12 bin metrekarelik ikinci etapta da binalar var. Buradaki vatandaşlarla da uzlaşma için şifahen görüşüldü. Onlarla da anlaştıktan sonra ilk etabın sonuna doğru ikinci etabı da devreye almış olacağız."
MAKETİ İNCELEDİ
Konuşmaların ardından İdris Güllüce ile Ahmet Misbah Demircan, 'Riskli Alanda Yürütülecek Uygulamalara İlişkin Protokol'ü imzaladı. Daha sonra Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, İdris Güllüce'ye hazırlanan maket üzerinde kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
(FOTOĞRAFLI)