BURSA Orman Bölge Müdürlüğü’nün, kaçak ağaç kesimine karşı başlattığı mücadele sonuç verirken, halkın ormanlık alanların işgali ise arttı. Bölge Müdürlüğüne bağlı Bursa, Yalova, Bilecik’te kaçak ağaç kesim suçları 8 yılda, 308’den 119’a düştü. Ancak, değerlenen orman alanlarında işgal sayısı 27’den 105’e çıktı.
Orman suçlarına karşı Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, son yıllarda hızlı mücadele başlattı. Muhafaza memurlarının yanı sıra köylülere orman sevgisini aşılayan, köylülerin yakacak ihtiyacını belirleyen Bölge Müdürlüğü’nün son 6 yıldaki verileri kaçak ağaç kesimine karşı halkın bilinçlenmeye başladığını gösterdiği ifade edildi. Verilere göre kaçak ağaç kesimi azalırken orman arazilerinin işgali artış gösteriyor.
Orman suçları dağılımına göre, kaçak kesim suçu 2006 yılında 308’den 2013’de 119’a düştü. Kesilen ağaç miktarı da, 953 metreküpten 248 metreküpe indi. Orman alanını işgal suçları 2006 yılında 27 iken, 2013’de 105’e çıktı. İşgal edilen alan ise 6 yılda toplam 235,14 hektara ulaştı.
"KESMEK YERİNE ‘BİZDEN İSTE VERELİM’ DİYORUZ"
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, 300 orman muhafaza memuru, işletme şefi ve müdürlerin kaçak ağaç kesimlerine karşı mücadele ettiğini söyledi. Ormanların nereler hasas, nerede kaçak ağaç kesilebilir noktasında gezici ekipler tarafından tarandığını ifade eden Coşkun, şöyle konuştu:
"Fakat kaçak ağaç kesmenin önüne sürekli baskı ile değil, vatandaş ve köylerle görüşerek geçmeye çalışıyoruz. Köylünün yakacak oduna mı ihtiyacın var? ‘Bizden iste verelim. Ev mi yapıyorsun? Bizden iste verelim’ diyoruz. Onların devletten, orman idaresinden olan taleplerini kısa sürede hızlı bir şekilde cevap vererek kaçak ağaç kesmesine fırsat vermiyoruz."
"300 MEMUR DİKSEK DE SEVGİSİZ KORUYAMAYIZ"
Orman köylüsü ile biz iyi diyalog içinde olunması ve olanaklar sunulması halinde kaçak ağaç kesilmediğini vurgulacyan Bölge Müdürü Coşkun, şöyle devam etti:
"Her yıl yakacak oduna ihtiyacı olan köylerin listesini hazırlıyoruz. Orman köylüsünü yaşat ki orman yaşasın. Baskı ile zorla ormanı koruyamayız. Sevgi oluşması gerekli. Ormanı bekçi değil, sevgi korur. Temel amacımız her köylünün kalbine orman sevgisini koymak. Ormanın çatısı, bacası, kapısı yok. Biz 300 memuru diksek de sevgi olmadıktan sonra ormanı koruyamayız."
Orman köylerinde nüfusun azalması nedeniyle ormana olan baskının azaldığını dile getiren Coşkun, suç oranının bu nedenle her yıl azaldığını kaydetti. Kesilen ağaçların azalmasına rağmen, kent merkezlerine yakın alanlarda değerli orman arazilerine yerleşimin arttığını vurgulayan Coşkun, bunun için gerekli işlemleri de başlattıklarını ekledi.

(FOTOĞRAFLI)