ADANA'nın Karataş İlçesi'ndeki Akyatan Lagünü'nde rüzgarın tarım alanlarına kum taşımasını engellemek için ağaçlandırılan 2 bin 65 hektar alandaki çam ağaçlarında yemek ve tatlılarda kullanılan fıstık barındıran kozalakların hasadına başlandı.
İlçeye bağlı Akyatan Lagünü'nde 1972'de Yeşil Kuşak Projesi kapsamında denizden rüzgarla tarım alanlarına taşınan kumun engellenmesi ve kumulların sabitlenmesi için başlatılan çalışmalarda 678 hektarı fıstık çamı olmak üzere 2 bin 65 hektar ağaçlandırıldı. Türkiye'de kumullara karşı insan eliyle oluşturulan en büyük orman olma özelliğini taşıyan alan, 22 kilometrelik sahili kaplıyor. Uluslararası antlaşmalarla korunan Akyatan Lagünü, nesli tükenen bazı yaban hayvanlarına da ev sahipliği yapıyor.
Buraya 1987 yılından itibaren ekilmeye başlanan fıstık çamları, orman köylüsüne hasat ettiriliyor. Bu yıl hasatta 98 orman köylüsü çalışıyor. Dallara hızla tırmanan köylüler, ellerindeki ucu orak şeklinde olan sopalarla boyu 5 metreyi bulan ağaçlardaki içinde kilosu piyasada 80 liraya satılan fıstık çamı barındıran kozalakları topluyor.
1 MİLYONU İŞÇİLERE
Ormanın her türlü zenginliğe sahip olduğunu belirten Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, yapılan çam fıstığı hasadı ile devlet ve köylünün birlikte para kazandığını söyledi. Bu yılki hasadın bin tona ulaşmasını beklediklerini belirten Acer, "Bu yıl bin ton kozalak toplamak istiyoruz. Burada çalışan köylümüze de ciddi bir istihdam sağlamış oluyoruz. Kozalaktan devletimizin kasasına giren paranın önemli bir kısmını da burada çalışan vatandaşımıza veriyoruz. 2013 başında 3 milyon lira kozalaktan gelir elde ettik. Bunun 800 bin lirasını dağıttık. 2014'te ise bu rakamı 4 milyon liraya çıkarmayı istiyoruz. Bu durumda çalışan 98 köylüye toplam 1 milyon lira dağıtacağız"diye konuştu.