Ezgi ÇAPA/ İSTANBUL, () ORMANCILIK Meslek ve Emek Örgütleri Platformu rotasyon uygulaması ile yapılan tayinlere dikkat çekerek yangınlar açısından en kritik günlere girdiğimiz bu dönemde yangın tecrübesi olup olmadığına bakmaksızın atamalar yapıldığını öne sürdü.
Orman Mühendisleri Odası (OMO), Türkiye Ormancılar Derneği (TOD), Türk Tarım Orman-Sen, Tarım Orkam-Sen, Tarım Orman İş Sendikası bileşenlerinin bir araya geldiği Ormancılık Meslek ve Emek Örgütleri Platformu, rotasyon uygulamasıyla yapılan tayinleri kınadı. Sarıyer’de bulunan İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü binası önünde toplanan grup “Rotasyon Sürgündür, İptal edilsin” yazılı pankart açarak basın açıklaması yaptı. Ormancılık Meslek ve Emek Örgütleri platformu adına yapılan açıklamada “Orman Genel Müdürlüğünde, Rotasyon uygulaması adı altında yapılan tayinler kıyıma dönüşmüştür. Maalesef bahse konu kurum, hukuksuz uygulamaların merkezi, kanun ve kural tanımayan idarecilerin idare ettiği ve çalışanlarına zulmeden bir kurum haline gelmiştir” ifadelerine yer verildi. Orman Bölge Müdürlüğünde gerçekleştirilen atamalarda ehliyet, liyakat, mesleki deneyim ve hakkaniyet ilkelerinin ihlal edildiği belirtilerek “Zorunlu rotasyon uygulaması adı altında hukuka aykırı atamalarla adeta kıyım yapılmakta, binlerce çalışan ve aileleri sürgün edilerek mağdur edilmektedir” denildi.
Orman yangın mevsiminde yangın tecrübesi olup olmadığına bakılmaksızın atamalar yapıldığının belirtildiği metinde şu ifadelere yer verildi:
“Orman Genel Müdürlüğü'nün geçmiş yönetimleri, ormanların yangınlardan olumsuz etkilenmemesi için, orman yangın mevsiminde tüm izinleri dahi yazılı emir ile durdururlar iken, günümüzün yöneticileri, yangınlar açısından en kritik günlere girdiğimiz bu dönemde meslektaşlarımızın yangın tecrübesi olup olmadığına bakmaksızın atamalar yapmakta, ormanların geleceğini tehlikeye sokmakta ve adeta yangının üzerine körükle gitmektedirler. Böylece Orman idaresinin yöneticileri, kıyım derecesine varan bu atamaları ile orman yangınları açısından çok büyük risk üstlenmekte ve yangınların çıkış nedenlerini kamuoyuna açıklayamayacak biçimde vebal altında kalmaktadırlar.”
(FOTOĞRAFLI)