BALIKESİR'de, Asri Mezarlık Şehitler Parkı'ndaki çam ağaçlarının aşırı sulama nedeniyle kuruduğu iddia edildi. Orman koruma memuru Necmi Kırtay, valiliğe şikayetçi olup, savcılığa suç duyurusunda bulunarak, sorumlular hakkında yasal işlemlerin yapılmasını istedi.
Balıkesir'de Belediye eski Başkanı MHP'li İsmail Ok tarafından geçen yıl Atatürk Mahallesi'nde yaptırılan 70 bin metrekare büyüklüğündeki parkta bulunan ağaçlardan 90 kadarı çürüdü. Bu duruma tepki gösterenler arasında bulunan orman koruma memuru Necmi Kırtay, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin burayı park haline getirip, kullanıma açmasıyla birlikte ağaçlarda aşırı sulama nedeniyle kuruma başladığını öne sürdü. Kırtay, "Özellikle yaşlı ağaçların kökleri fazla suya dayanamadı. Aşırı sulama nedeniyle toprak doymuş, suyu artık kabul etmiyor, hatta suyu 'kusuyor.' Çam ağaçları su ihtiyacı olmayan, doğadan kendi kabiliyeti ile su ihtiyacı karşılayan türdür. Sulamayı periyodik aralıklarla düzenli yaparak, bu ağaçların kurtarmamız gerekiyor" dedi.
Ağaçların kuruması sonrası görüştüğü bazı yetkililerin Kastamonu üzerinden gelen bir böcek türünden kuşkulandıklarını belirten Kırtay, şöyle dedi:
"Oysa civardaki şehitlik ve karşımızdaki Şeref Eğinlioğlu İlkokulu bahçesindeki ağaçlarda hiç kuruma yok. Sadece orta alanda kalan ve park olarak dizayn edilen bu alanda kuruma var. Eğer sorumlu böcekler olsaydı, o ağaçlar da kururdu."
Bazı ağaçların kesilmek üzere numaralandırıldığını belirten Kırtay, şöyle devam etti:
"Bu ağaçlar yaklaşık 100 yıllık ve benim çocukluğumda da vardı. Bu hızla giderse parkta çam ağacı da kalmayacak. Torunlarımızı oynatacak çimen bile bulamayacağız. Bizim çabamız; kalan anıt ağaçları kurtarmak olacak. Bir an önce sulama sisteminin tekrar düzene sokulması ve elimizde kalan ağaçları kurtarmamız gerekiyor. Kesilecek ağaçların yerine de yeni fidanlar dikmeliyiz."
Orman koruma memuru Necmi Kırtay, ağaçların kuruması nedeniyle valiliğe şikayetçi olup, savcılığa suç duyurusunda bulunarak, sorumlular hakkında yasal işlemlerin yapılmasını istedi.

FOTOĞRAFLI