Orhan UZUN/İZMİT(Kocaeli), ()- GEÇEN yıllara oranla son 1 yıllık süre içinde özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesine düşen yağış miktarının yüzde 50 azalması sonucu otsu ve ormansı bitkilerde nem aranını iyice düşürmesi nedeniyle orman yangını tehlikesi arttı. Araçlardan özellikle bu dönemde yol kenarlarına kesinlikle sigara izmariti atmamaları da istendi.  
İzmit'te Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen Orman Yangınlarında Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS) ile ilgili orman işletme müdürlüğü personelini bilgilendirme toplantısı yapılırken yangın riski ve sistem hakkında bilgiler verildi. Meteoroloji Müdürü Sefer Kaçmaz ve Elektrik Mühendisi Kazım Çende'nin konuşma yaptığı toplantıda, öncelikle orman yangınlarının yüzde 92'sinin insan kaynaklı olduğu, çıkış sebepleri arasında ihmal, dikkatsizlik, kasıt, kaza, yıldırım düşmesinin bulunduğu belirtildi. Orman yangınlarında ilk 15-20 dakikanın çok önemli olduğu hatırlatılan toplantıda, Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi'nin de bu açıdan büyük önem kazandığı anlatıldı.
Son 13 yıl içinde Türkiye'de 20 binin üzerinde orman yangını çıktığı, nisbi nemin yüzde 40 ve daha altına düştüğü 1-2 saatlik dilim içinde tehlikenin arttığı, nemin yüzde 20'den de aşağı düştüğünde ise mutlaka yangın çıktığı belirtildi. 
YAĞIŞ AZALDI RİSK ATTI
Meteoroloji müdürlüğü uzmanlarından Elektrik Mühendisi Kazım Çende ise, MEUS Projesi kapsamında hazırlanan son risk haritasını göstererek, şu anda Türkiye genelinde Ege, Akdeniz'in alt bölgeleri ile Marmara'nın doğusunun, bölgeye yeterli yağış düşmemesi nedeniyle orman yangını açısından en riskli döneme girdiğini söyledi. 
Kazım Çende, Kocaeli bölgesindeki riskin Ege ve Akdeniz'in alt kesimlerine göre daha az olduğunu belirtirken, şöyle dedi:
"Harita, Ege’de yüzde 60-70 oranında yangın riski oluştuğunu göstermektedir. Bu; şu anda yangın olacağı anlamına gelmemekte. Ancak yağışlar olmazsa kuraklık, yani yağışsızlık durumu devam edersen bölgedeki nem miktarı gittikçe düşeceğinden, eko sistemdeki yakıtın yani otsu ve ormansı bitkilerdeki yaşlık yani ıslaklık durumu azalıp kuruya doğru artacağından yangın siski yükselecektir."  
"ARAÇLARDAN YOL KENARINA SİGARA İZMATİRİ ATMAYIN"
Toplantıda ayrıca  Kocaeli bölgesinde de beklenen ani sıcaklık artışının 32-34 derece ve üzerine çıkacağından, bunun neden olabileceği olumsuzluklara karşı karayolları ve trafik ekiplerince orman içi kenarı yollarda, yanan sigara atılmaması için uyarıcı anons yapılması istendi. 

FOTOĞRAFLI