MUĞLA’nın Datça İlçesi’ndeki Gebekum Orman Yangını Söndürme istasyonu, turistik bir tesise ait özel trafodaki arıza nedeniyle elektriksiz kaldı. İşletmeci ile mal sahibi arasındaki anlaşmazlık nedeniyle arızalı trafo onarılamadığı için yangın söndürme istasyonuna yaklaşık 40 gündür elektrik verilemiyor. Tesisin elektrik ihtiyacı kısıtlı olarak jeneratörle sağlanırken, telefon ve telsiz gibi haberleşme araçlarında sorunlar baş göstermeye başladı. Olası orman yangınlarında ilk müdahaleyi yapması gereken ekibin elektrik sıkıntısı yaşanması, sorunun acilen çözülmesini gündeme getirdi. Datça’ya 12 kilometre mesafede, Marmaris Karayolu üzerinde bulunan Datça Orman İşletme Şefliği’ne ait Gebekum Yangın Söndürme istasyonunda üç arozöz orman yangınlarına karşı hazır bekletiliyor.
İstasyonda şoför olarak görev yapan 48 yaşındaki Şehri Çoban, sorunun çözümü için bugüne kadar yapılan tüm iyi niyetli çabaların sonuçsuz kaldığını söyledi. Çoban, "Yaklaşık 40 gündür elektriğimiz yok. Jeneratörle işimizi görmeye çalışıyoruz. Jeneratörü sürekli çalıştırmak mümkün değil. İstasyonumuzun, turistik bir tesise ait trafodan elektrik bağlantısı var. Hemen karşımızda bulunan Surf Tatil Köyü’ndeki özel trafo bir süre önce çiğ nedeniyle patladı. Yerine yenisinin alınması gerekiyor. Turistik tesis ile kurumumuz arasında 10 yıllık bir anlaşma var. Bu anlaşmaya göre, tatil köyü orman arazisinden bir bedel karşılığı elektrik hattını geçirerek, kendisine ait özel trafoya elektrik bağlantısı yaptı. Buna istinaden, yangın söndürme istasyonuna, aynı trafodan elektrik vermesi gerekiyor" dedi.
Çoban, bugüne kadar kısa süreli arızalar dışında sorun yaşanmadığını ifade etti. Çoban, "Ancak son arıza bizi mağdur etti. Trafonun yenilenmesi gerekiyor. İşletmeci ile mal sahibi arasında trafoyu kimin alacağı konusunda anlaşmazlık yaşanıyor. Bu nedenle yangın söndürme ekibi olarak mağdur olduk. Telefonlarımızı şarj edemiyoruz. Arandığımız zaman bize ulaşamama durumu var. Yangın olsa cep telefonlarımız bile çalışmıyor, nasıl ulaşılacak. Telsizlerimizin bile çalışmadığı oluyor" diye konuştu.
Öte yandan soruna kalıcı çözüm arayışlarının sürdürüldüğü öğrenildi. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, yangın söndürme istasyonuna güneş enerjisi panellerinin konulması planlanıyor. Orman yangınları sırasında yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle arazözlerin su ihtiyacını karşılayacak pompaların, güneş enerjisi sayesinde kesintisiz çalışması amaçlanıyor.