Sebile ÇETİN/  BURSA, () - BURSA Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, son günlerde yağan yağmurlarla birlikte otların büyüdüğünü belirterek, "Bursa, Bilecik ve Yalova’da geçen yıl toplam 118 orman yangını meydana geldi. Bu yıl vatandaşlardan daha dikkatli olmalarını istiyoruz. Özellikle otların büyüdüğü yerlere sigara izmariti atmamalarını bekliyoruz" dedi.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yangınlara karşı Orman Bölge Müdürlükleri hazırlıklara başladı. Haziran ayından itibaren ekipler tarafından ormanlık alanlar 7 gün 24 saat gözetim altına alınacak.
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, yangınla mücadele için yürüttükleri çalışmaları anlattı. Yangına karşı bin köyde birebir eğitim verdiklerini söyleyen Coşkun, havanın tehlikeli olduğu günlerde köy imamlarına, muhtarlara mesaj gönderip köylülere iletmesini sağladıklarını kaydetti. Coşkun, ormanda eğlenip dinlenmek isteyen vatandaşlar için 120’nin üzerinde tesis hazırladıklarını da ifade etti.
Çobanların ormanlık alanlarda ateş yakmaması için çaylarını içebilecekleri termoslar dağıttıklarını anlatan Coşkun, 42 okulda da öğrencilere eğitim verdiklerini dile getirdi.
'YANGINLARIN YÜZDE 97’Sİ İNSAN ELİYLE'
Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Bursa’nın yüzde 45’inin bölgenin ise yüzde 48’inin orman olduğuna dikkat çekerek, orman ile köyler, ziraat alanlarının iç içe olduğunu kaydetti. Vatandaşları yangınlara karşı duyarlı olmaları konusunda uyaran Coşkun şunları söyledi:
"Yaz ayları sıcaklıkların, mevsim normallerinin 5 derece üzerinde geçmesi bekleniyor. Orman yangınlarının yüzde 97’si insan eliyle çıkıyor. Biz onun için 'her şey elinizde' diyoruz. Kışın karın az yağması nedeniyle yangınlara karşı bu yıl daha dikkatli olmalıyız. Bahar ayında yağmurlar fazla yağdığı içinde otlar çok büyüdü. Temmuz ayında otlar kuruduğunda ormanlar için tam bir felaket. Otlar çok hızlı bir şekilde yanarak ormana sıçrıyor. Bu yüzden vatandaşlarımız lütfen sigaralarını yola atmasınlar. Bir çok yerde sigara izmaritinden yangına rastlıyoruz. Pikniklerini, mesire yerlerinde yapsınlar. Rast gele ateş yakmasınlar. Götürebiliyorlarsa yiyeceklerini evde pişirip öyle götürsünler. Piknikten sonra ateşi mutlaka suyla söndürsünler. Orman köylüleri rüzgarlı, sıcak havalarda bahçede ateş yakmasınlar."

SÇ(FK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)