SAMSUN’un Bafra İlçesi’nde bulunan özel bir firma, 1996 yılında kurdukları büyükbaş hayvan çiftliğini iki yıl önce organik süt ve kırmızı et üretimi yapan tesise dönüştürdü. Sertifika ile satılan organik kırmızı et ve süt üretimi yapan şirketin sahibi Ahmet Aydın, "Organik bitki ve yemlerle bağlanmadan açık dolaşır şekilde yetiştirilen büyükbaş hayvanlardan yılda bin 500 ton organik süt, 50 ton da karkas kırmızı et üretiyoruz" dedi.
Samsun’un Bafra İlçesi’nde organik tavuk ve yumurta üretimi yapan Yeşil Küre Organik Ürünler Tarım Hayvancılık, 1996 yılında Yeşilyazı Köyü’nde kurdukları büyükbaş hayvan çiftliğini 2011’de organik üretim tesisine dönüştürdü. Firma, Aralık 2011’de organik süt, Haziran 2012’de de organik kırmızı et üretmeye başladı.
TÜRKİYE’DE SADECE 3 FİRMA ÜRETİM YAPIYOR
Sertifikalı organik kırmızı et ve süt üretimi yapan firmanın sahibi Ahmet Aydın, Türkiye’de organik kırmızı et üreten 3 firmadan, süt üreten ise 10 firmadan birisi olduklarını söyledi. Aydın, "Türkiye’de 2005 yılından sonra organik ürünlerle ilgili yasal düzenlemeler yapıldı ve organik üretim gelişmeye başladı. Biz de ilk olarak organik tavuk ve yumurta üretimine başladık. Daha sonra talebin artması ve sektörün gelişmesi ile birlikte organik kırmızı et üretmeye karar verdik. Şuan 'Holstein' cinsi 430 büyükbaş hayvan tesisimizde bakılıyor. Bunlardan 130 adet dişi ile organik süt üretimi yapılıyor. Bu dişilerden doğan erkek büyükbaş hayvanlar 2 yaşına kadar bakılıyor. Onlar da kesilerek kırmızı et üretimi yapılıyor. Şuan tesisimizde kesim için bakımı yapılan 150 büyükbaş hayvan bulunuyor" dedi.
ORGANİK YEMLE BESLENİYOR
Aydın, büyükbaş hayvanların yazın çayırda kışın da hayvan refahına uygun yarı kapalı alanda kesinlikle bağlanmadan serbest halde dolaşarak bakımının yapıldığını dile getirdi. Ahmet Aydın, "Firmamıza ait 2 bin dönümlük arazide organik, yonca, soya, mısır üretimi yapıyoruz. Büyükbaş hayvanlara da bu organik yemleri yediriyoruz. Kesinlikle hiçbir kimyasal katkı kullanmıyoruz. Yılda iki defa organik ürün olarak sertifika alınması için sertifikasyonu yapacak firmalar tarafından denetleniyoruz. Ayrıca zaman Tarım Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından da denetleniyoruz. Bu denetimlerin sonrasında sütün ve kırmızı etin organik olduğuna karar verilip satışa sunuluyor" diye konuştu.
YILDA BİN 500 TON SÜT, 50 TON KARGAS HALDE KIRMIZI ET ÜRETİLİYOR
Ürettikleri organik süt ve kırmızı eti İstanbul ve Ankara’daki firmalara sattıklarını Türkiye’deki büyük süpermarketlerde satıldığını belirten Ahmet Aydın, "Yılda bin 500 ton organik süt, karkas halde 50 ton da organik kırmızı et üretip satıyoruz. Şirketimiz organik sütten 1.5 milyon TL, organik kırmızı etten de 800 bin TL ciro elde ediyor. Organik sütü kilogramını 1.4 TL’den, kırmızı eti ise kilogramı 22 TL’den satıyoruz. Türkiye’deki organik süt üretimin yüzde 10’unu, organik kırmızı et üretiminin ise yüzde 30’unu biz karşılıyoruz" dedi.
ORGANİK ÜRÜNLERE İLGİ ARTIYOR
Aydın, 70-80 yıl önce üretilen bütün ürünlerin organik olduğunu ancak daha sonra verimi artırmak ve hastalıkları önlemek için kimyasal gübre ve ilaçların kullanılmaya başladığını söyledi. Aydın, "30 yıl önce dünyada organik ürünler gündeme gelmeye başladı. Ülkemizde de yaklaşık 8-10 yıldır bu konu gündemde. Gün geçtikçe organik ürünlere karşı tüketicilerin ilgisi artıyor. Talep her geçen gün artıyor. Bu anlamda sektürün gelecekte daha gelişeceğini öngörüyoruz. Bizim de firma olarak hedefimiz organik süt ve et üretiminde daha iyi bir noktaya gelmek" diye konuştu.