ORDU'nun ilk yerleşim yerlerinden olan Bozukkale (Cotyora) yarımadasında tarihi kalıntıların gün ışığına çıkarılması için dalış ekibinden oluşan arkeologların bölgede inceleme yapacağı belirtildi.
AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Ordu'nun ilk yerleşim yerlerinden ikinci derece SİT alanı olan Bozukkale'de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ordu Valiliği'nin koordinesinde Ankara Gazi Üniversitesi'nden gelen uzman ekiplerin inceleme yaptığını belirtti. Yapılan ön inceleme sonucuna göre bazı kalıntılara rastlanıldığını vurgulayan Milletvekili Ünal, "Bu bölge, Güzelyalı Mahallesi olarak geçen bir bölge. Geçmiş ismiyle de Bozukkale olarak hala o tarihi ismi yaşatıyoruz. Burası için Ordu'nun ilk yerleşim yeri de diyebiliriz. Tarihçilerin bu konuda açıklamaları var. Burasının bugüne kadar arzu edilen oranda araştırılmadığını ve incelenmediğini tespit ettik. Valiliğimizle, Kültür ve Turizm Bakanlığımızla beraber buraya uzmanları getirdik. Bir ön inceleme imkanları oldu" dedi.
DALIŞ EKİBİYLE ARKEOLOGLAR İNCELEYECEK
İncelemede Bizans kalıntılarına ve orta çağa kadar uzanan yapılara ulaşıldığını da belirten Ünal, "Bu inceleme esnasında, bu tarihi mekanda orta çağa ait çeşitli yapıların hala günümüze ulaştığını tespit ettik. Burası denizle zaten iç içe olan bir kıyı. Denizcilikle hareket eden, geçmişte Trabzon ve Sinop arasında Romalılara kadar dönemsel olarak ulaştığı tespit edildi. Daha detaylı bir inceleme için yakında geniş bir araştırma grubu gelip çeşitli kazılarda yaparak daha ciddi tespitler yapacaklar. Ön tespitlere göre burada bir kıyı liman kenti kullanıldığını görüyoruz. Suyun altında da kalan bir çeşit liman olarak kullanıldığını kayıkların bağlandığı ihtimali olan yerler tespit ettik. Uzmanlar gelecekler, dalış ekibiyle arkeologlar, bizi detaylı bilgiye ulaştıracaklar" diye konuştu.
TURİZME KAZANDIRILACAK
Aynı zamanda amatör dalgıç olan Milletvekili Fatih Han Ünal, kendisinin de bölgede dalış yaptığını kaydetti. Arkeologlardan oluşan dalgıç ekibinin de Cotyora yarımadasında denizde inceleme yapacağı, kendisinin de bu çalışmalara gönüllü olarak destek vereceğini kaydeden Ünal bölgenin Karadeniz turizmi açısından da önemli olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:
"Cotyora yarımadasının sağında ve solunda çeşitli kayaların oyularak elde edilmiş kalıntılar olduğunu gördük. Testi kalıntıları gördük. Bunların günümüze kadar ulaşması bizleri ayrıca heyecanlandırdı. Yöre halkı üzerinde şu anda lahana yetiştiriyor. Bunu turizme açıp Karadeniz turizmini canlanmasına katkı olsun istiyoruz. Turizme kazandırıldığında ziyaretçiler bu tarihi kalıntıları görebilirler. Bunun için araştırma başlattık. Önümüzdeki yıl içinde somut şeyler elde edeceğiz. Buraya sadece Ordulular'ın değil, dünyadan Ordu'ya gelen turistlerin de dikkatini çekmeye çalışacağız. İlimizin yanı sıra Karadeniz ve ülke turizmine de büyük katkısı olacak."