ORDU'da havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte besiciler sürülerini yaylalara götürmeye başladı. Sürü göçünün haziran ayına kadar süreceğini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, "Yaylalarımızda hayvansal üretim ve hayvancılığın gelişmesi için 19 mera ıslah projemiz bulunuyor" dedi.
Kentte geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, küçük ve büyükbaş hayvanlarını sürü halinde 1400 ile 2000 rakımlı yaylalara götürüyor. Kentten yaylalara ulaşmak için 60-70 kilometre yol kat eden besiciler, günde ise yaklaşık 15-20 kilometre yol alabiliyor. Altınordu İlçesi'nden 1850 rakımlı Çambaşı Yaylası'na 250 küçükbaş, 8 büyükbaş hayvan, 3 köpekle yola çıkan, 40 yıllık çoban 60 yaşındaki Alaaddin Kaya, "Bahar gelince her yıl sürülerimizle yaylalara çıkıyoruz. Sonbahara kadar yaylada kalıyoruz. Yayla yolculuğumuz 2-3 gün sürüyor. Tek sıkıntımız sürülerimize çoban bulamıyoruz" diye konuştu.
MERA ISLAHI HAYVANSAL ÜRETİMİ ARTIRIYOR
Sürü göçünün haziran ayına kadar devam etmesini beklediklerini kaydeden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam ise kentte 115 bin küçükbaş, 130 bin büyükbaş hayvan olduğunu, yaylalarda son yıllarda yürütülen mera çalışmalarıyla et ve süt veriminde de artış yaşandığını belirtti. Çeşitli yaylalarda 19 mera ıslah projesi bulunduğunu, bunların 12'sinin bittiğini, 7'sinde ise çalışmaların sürdürüldüğünü vurgulayan İl Müdürü Sağlam, "Hayvancılık ve hayvansal üründeki verimin artırılmasıyla ilgili yaylalarda mera ıslah çalışmalarımız sürüyor. Meradaki otlar ıslah ediliyor, ot kalitesi artırılıyor. Dolayısıyla hayvanların et ve süt verimi de artıyor. Havaların ısınmasıyla yaylaya göç eden sürü sahipleri burada yayla sezonu boyunca elde ettikleri yağ, peynir, süt, yoğurt gibi hayvansal ürünlerini yaylalarda ve köy pazarlarında satarak gelir elde ediyor. Küçük ve büyükbaş hayvanlarda et ihtiyacına göre çok rahatlıkla tüketilebiliyor. Ordu'nun 26 yaylasında hayvancılığın artırılması için bu tür çalışmalarımızda devam ediyor" dedi.

NK (MS/CK) (FOTOĞRAFLI)