ORDU'da, Türkiye'nin ilk köy gazetesini çıkaran merhum Bilal Köyden'in adının verildiği 'Açık Hava Basın Müzesi' açıldı.
Ordu Belediyesi ve Ordu Gazeteciler Derneği tarafından projelendirilen 'Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi', Altınordu İlçesi Düz Mahalle'de hizmete girdi. Müzede, Ordu'nun Uzunisa Köyü'nde 1929 yılında 'Güzelordu' adıyla kendi imal ettiği el yapımı tahta dizgi makinesi ile Türkiye'nin ilk köy gazetesini çıkaran Köyden ile kentte görev yapan merhum gazetecilerin fotoğrafları ve anıları yer alıyor. Müzenin açılışına, Ordu Valisi Kenan Çiftçi, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Şeref Çakmak, Belediye Başkanı CHP'li Seyit Torun, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Uslu, İl Emniyet Müdürü Hakan Kırmacı ve gazeteciler katıldı.
Gazeteciler Derneği Başkanı Recep Aydın, atıl durumda kalan Bilal Köyden Parkı'nda gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından kurulan müzenin önemine dikkat çekerek, desteklerinden dolayı Ordu Belediyesi'ne teşekkür etti. Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun ise Bilal Köyden'in kent için çok önemli bir isim olduğunu belirterek, "Kendisi Ordu'da bir imkansızı başardı. Kendisi ahşap metali kullanarak Ordu'da basının sesi olmuştur. Türkiye'de basının ilk ismi olmuştur. Bugün 'Ordu kültür ve sanat şehri oldu' diyorsak, inanıyorum ki Bilal Köyden'in attığı adımlar bizi bugünlere getirmiştir" dedi.
Ordu Valisi Kenan Çiftçi de müzenin hayırlı olmasını dileyerek, "Bilal Köyden 101 yıl önce tek başına bir taş atmış. Bu şu anda 300 kişi olmuş; yaklaşık 50'ye yakın gazete, televizyon olmuş; internet sitesi, haber kaynakları, radyo olmuş. Aklınıza ne gelebiliyorsa toplumda ne yaşanıyorsa bilgilerin iletişim kaynakları haline gelmiş" diye konuştu.
Konuşmaların ardından müzenin açılışı yapıldı.