Mustafa SARIİPEK/MUĞLA, ()  - MUĞLA'nın Ula İlçesi Akyaka Mahallesi'ndeki Kadın Azmağı'nda onlarca kaz ile ördek bir arada yaşıyor.
Kadın Azmağı'ndaki restoranların önünde tüm günü gezinerek geçiren perde ayaklılar hem besleniyor hem de bol bol objektiflere poz veriyorlar. Karaya çıkarak önce güneşte tüylerini temizleyen peşinden de sanki tek ayak cezalısı çocuklar gibi tek ayaklarının üzerinde kısa süreli uykuya dalan perde kazlar ve ördekler, eşsiz bir manzarayı oluşturuyor.
Yeryüzünün hemen hemen bütün sulak bölgelerinde yaşayan, ördekgiller familyasından olan kazlar, gri ve beyaz tüylü, ayakları perdeli, erkek ve dişisi aynı büyüklükte bir kuş olarak biliniyor. Genellikle kuğulardan küçük, ördekten büyük olan kazların başlıca besinleri ot olmasına rağmen böcek, yumuşakça ve küçük omurgalıları yiyen türleri de bulunuyor. Suda rahatça yüzme ve daldığında uzun zaman su altında kalabilme özelliğine sahip olan kazların kanatları uzun, uçlara doğru sivrilen yumuşak sık tüylerle örtülü. Zeki ve uykusu hafif olması nedeniyle Avrupa'nın bazı yerlerinde kazlara, bekçilik yaptırdıkları bile söylenir. 20-30 yıl arasında yaşayan kazlar Akyaka'nın da adeta sembolü durumunda. Burada ördeklerle de bir arada yaşayan kazların vücut temizlik zamanı ile tek ayaküstü kısa süreli uyumaları büyük ilgi uyandırıyor.

MS(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)