MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, metrelerce derinlikten bir avuç kara elması çıkartmak için omuz omuza yaşamlarını yitiren 38 işçinin cansız bedenin bulunduğu 185 bin metrekarelik Soma Belediye Mezarlığı'nın 5 bin metrekaresi şehitlik olarak ayrıldı. Sabahın ilk ışıklarıyla acının bir an olsun azalmadığı mezarlıkta, yeni gelecek cenazeler için çalışmalara başlandı. Maden işçilerinin, çiçek bahçesine dönüştürülen mezarlarının üzerlerine, ziyarete gelen yakınları ve arkadaşları, işçilerin taraftarı olduğu takımın kaşkolları ile formasını bırakarak adeta sessiz bir tribün oluşturdu.
Soma'daki maden ocağında geçen salı günü meydana gelen faciada, yeraltından kömürü omuz omuza verip çıkartan onlarca işçi can verdi. Yaşamının baharında olanlar, doğmamış çocuğunu göremeyenler, torununa hasret kalanlar bir arada can verdi elim kazada. O işçilerden 38'i, 185 bin metrekarelik Soma Belediye Mezarlığı'ndaki 5 bin metrekarelik şehitliğe defnedildi. Aynı kaderi paylaştığı diğer kurbanlar ise Manisa, Balıkesir ve İzmir'in ilçeleriyle diğer illerdeki memleketlerinde gözyaşlarıyla defnedildi.
Acının bir an olsun azalmadığı mezarlıkta, sabah saatlerinde yeni gelecek cenazeler için çalışmalar başlatıldı. Daha önce açılan mezar yerleri, işçiler tarafından düzenlendi. Daha sonra, saat 10.00'da henüz 23 yaşında ve 8 aylık evli olan Süleyman Kandemir de şehitliğe defnedildi. Eşi 7 aylık hamile olan Kandemir'in madende ölümden kaçmak için yoğun caba harcadığı ancak hayatta kalmayı başaramadığı ortaya çıktı.
"VARDIK, VARIZ VAR OLACAĞIZ"
Faciada hayatını kaybedenler için mezarlıkta ayrılan deprem şehitliği herg ün olduğu gibi bugün de ziyaretçi akınına uğruyor. Farklı illerden gelenler, aileler, arkadaşlar biran olsun şehitliği boş bırakmıyor. Ziyarete gelenlerin, neredeyse tüm kabirlere, işçilerin taraftarı oldukları takımların kaşkol ve formaları bırakıldı. Kaşkollardaki, 'Vardık, varız var olacağız', 'Sevdamızın peşindeyiz', 'İlmi okuldan hayatı Beşiktaş'tan', 'Yürekteki emanet senden ibaret' mesajları ise yaşananları özetliyor.
Gözyaşlarının sel olup aktığı, feryatların yürek dağladığı mezarlık hed definden sonra bir sonraki cenaze için hazırlanıyor.

TH(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)