ADANA'da 4+4+4 eğitim sisteminden dolayı ortaokula çevrilen 46 yıllık binada rampa olmadığı için annesi ve öğretmenleri tarafından 15 basamaklı merdivenlerden tekerlekli sandalyede taşınan, engelli tuvaleti bulunmadığı için altına bez bağlanan omurilik felçli 6'ncı sınıf öğrencisi Aslıhan Bayezıt'ın çilesi, kendisiyle aynı kaderi yaşayan Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya'nın çabasıyla mutluluğa dönüştü.
Geçen yıl rampası olan, engelli tuvaleti bulunmayan Fatih İlköğretim Okulu'na annesi Sıdıka Bayezıt'ın yardımıyla giden 13 yaşındaki Aslıhan Bayezıt, 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle bu okul ilkokula dönüşünce, diğer sınıf arkadaşlarıyla birlikte Dosteller Ortaokulu'nun öğrencisi oldu. 46 yıllık binada rampa ve tekerlerli sandalyenin gireceği uygun tuvalet olmaması Aslıhan Beyazıt'ı burada daha da zor durumda bıraktı. 45 yaşındaki ev kadını Sıdıka Bayezıt, kızının engelsiz bir okula naklini düşündü. Ancak Aslıhan, sınıf arkadaşlarından, öğretmenlerinden ve ikizi Oğuzhan'dan ayrılmak istemedi. 4 çocuk annesi Sıdıka Bayezıt, tekerlekli sandalye ile okula getirdiği kızını sınıfına çıkarmak için 15 basamaklı merdivende bazı günler kucağında, bazı günler de öğretmenlerin yardımıyla tekerlerli sandalyede taşıdı. Aslıhan'ın tuvalet ihtiyacı için çoğu zaman yanından ayrılmayan annesi, binanın ikinci katındaki klozete yine kucağında taşıdı. Ancak minik Aslıhan'ın tuvaletini altına yapma stresi nedeniyle derslerine konsantre olamadığını fark eden annesi, çareyi altına bez bağlamakta buldu. Ancak emekli maaşından başka geliri olmayan baba Zekeriya Bayezıt, kızının bez ihtiyacını karşılamakta zorlandı.
KADERDAŞLARI SEFERBER OLDU
Kızının eğitimi için fedakarlık gösteren Sıdıka Bayezıt, Adana Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya ile iletişime geçip, yaşadıkları çileyi anlattı. Minik Aslıhan ile aynı kaderi yaşayan Ali Duran Karakaya ve ekip arkadaşları, Dosteller Ortaokulu'na rampa ve engelli tuvaleti yaptırıp, Aslıhan'ı rahat ettirmek için harekete geçti. Ali Duran Karakaya, Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı işadamı Tarkan Kulak'tan yardım istedi. Tarkan Kulak'ın desteğiyle okula kısa sürede 5 metre uzunluğunda rampa ve tekerlekli sandalyenin girebildiği engelli tuvaleti yapıldı. 720 öğrencili okulun tek engelli öğrencisi olan Aslıhan, kaderdaşlarının gayretleriyle sıkıntılardan kurtuldu.
HAYALİNDE DOKTOR OLMAK VAR
Üniversite okuyup, doktor olma hayali kuran Aslıhan'ı, rampa ve engelli tuvaleti yapıldıktan sonra Ali Duran Karakaya ve ekip arkadaşları ziyaret etti. Dosteller Okulu Müdürü Mustafa Yavuzdoğan'ın konuğu olan Ali Duran Karakaya, Engelliler Meclisi üyeleri Tacizer Derici, Ali Sev, Celal Karadoğan ve Mustafa Erdoğan, Aslıhan'ın okuma azmine tanıklık etti. Öğretmenlerinin ve sınıf arkadaşlarının gözbebeği olan Aslıhan'ın mutluluğu, kaderdaşlarına da sevinç yaşattı. Hayırsever işadamı Tarkan Kulak'a desteğinden dolayı teşekkür eden Ali Duran Karakaya, gülücükler saçan minik Aslıhan'ın başını okşayıp, yanaklarından ve alnından öptü. Karakaya, kentteki tüm okulların engelsiz hale gelmesi için çaba sarf ettiklerini, Aslıhan ve fedakarlıklarla kızlarının eğitimini sürdüren Bayezıt ailesine yardımcı oldukları için kendilerinin de çok mutlu olduğunu vurguladı. Karakaya, benzer durumda olan engellilerin de kendileriyle iletişime geçmelerini istedi. Karakaya, hayırseverlerin de engellilerin hayatını kolaylaştıracak yardım ve yatırımlarda cömert olmaları için çağrıda bulundu.